Przepisem na wyborną polędwicę wieprzową dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozie.
Przepisem na wyborną polędwicę wieprzową dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozie.
Przepis
Składniki:
1.600 g dobrej jakości polędwicy wieprzowej
łyżeczka pieprzu białego
mała ilość mąki
80g masła
2 łyżeczki soli
łyżeczka bulionu w proszku
1/4 l wytrawnego białego wina
1/4 l śmietany
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Oprószyć pieprzem i posypać mąką, którą następnie należy przyklepać. Mięso usmażyć na maśle, na średnim ogniu z obu stron. Przełożyć na podgrzany wcześniej talerz i posolić. Następnie należy przygotować sos z wina bulionu, śmietany i tłuszczu ze smażenia mięsa. Medalioniki przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Idealnie komponuje się z ryżem.