reklama

Polędwica od gospodyń z Brzozy

Opublikowano:
Autor:

Polędwica od gospodyń z Brzozy - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Przepisem na wyborną polędwicę wieprzową dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozie.

Przepisem na wyborną polędwicę wieprzową dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozie.

Przepis

Składniki:

1.600 g dobrej jakości polędwicy wieprzowej

łyżeczka pieprzu białego

mała ilość mąki

80g masła

2 łyżeczki soli

łyżeczka bulionu w proszku

1/4 l wytrawnego białego wina

1/4 l śmietany

Wykonanie:

Mięso oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Oprószyć pieprzem i posypać mąką, którą następnie należy przyklepać. Mięso usmażyć na maśle, na średnim ogniu z obu stron. Przełożyć na podgrzany wcześniej talerz i posolić. Następnie należy przygotować sos z wina bulionu, śmietany i tłuszczu ze smażenia mięsa. Medalioniki przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Idealnie komponuje się z ryżem.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo