reklama

Gotuj z Gazetą: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Opublikowano:
Autor:

Gotuj z Gazetą: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Święta co prawda już za nami, ale kto również na co dzień nie lubi pysznych pierożków z kapustą i grzybami. No właśnie, smakują zawsze, i jeszcze można je wcześniej przygotować i np. zamrozić. Kiedy dopada nas głód, a czasu mamy niewiele, są daniem w sam raz.

- Najlepsze są te, które zrobimy sami – mówi Danuta Florkowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Chwaliszewie. Trudno nie przyznać jej racji. A kto jeszcze nie lepił pierogów niech wypróbuje przepis pani Danuty na idealne ciasto na pierogi z ekstra nadzieniem.Pierogi z ekstra nadzieniem:

Składniki:

Ciasto na pierogi:

1 kg mąki

0,5 szklanki oliwy

1,5 łyżeczki soli

1 litr wodyNadzienie:

30 dag kiszonej kapusty

30 dag białej kapusty

20 dag suszonych grzybów

cebula

2 jajka

3 łyżki bułki tartejWykonanie nadzienia: Suszone grzyby zalewam ciepłą wodą i moczę przez godzinę. Kapustę kiszoną i słodką gotuję w osobnych garnkach z dodatkiem soli i pieprzu aż do miękkości. Gotuję grzyby aż będą miękkie. Wszystko odsączam na durszlaku. Dodaję do tego podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko mieszam z jajkami i bułką tartą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.Wykonanie ciasta: W dużej misce umieszczam mąkę, oliwę i sól. Zagotowuję wodę i gorącą dolewam stopniowo do miski. Mieszam drewnianą łyżką. Gdy woda z mąką połączą się w zwartą masę – odstawiam do przestudzenia. Po kilku minutach wyrabiam ciasto ręką. W efekcie otrzymuję miękką, sprężystą i aksamitną masę. Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto lepi się do ręki, to dodaję odrobinę oliwy. Jeżeli jest zbyt sypkie – dolewam gorącej wody, a jeżeli za luźne, to dodaję mąkę. Ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetrowy płat, z którego za pomocą szklanki wycinam kółka. Na każde kółko kładę łyżeczkę nadzienia. Zlepiam boki i pierogi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 – 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi odsączam i oblewam masełkiem z cebulką. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo