reklama

Dzień Kotleta Schabowego 2025. 5 sposobów na idealnego schabowego [PRZEPISY]

Opublikowano:
Autor:

Dzień Kotleta Schabowego 2025. 5 sposobów na idealnego schabowego [PRZEPISY] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
6
zdjęć

<p>Złocisty, chrupiący i aromatyczny &ndash; tak wygląda kotlet idealny. W naszej galerii znajdziesz <strong data-start="409" data-end="471">5 sprawdzonych przepis&oacute;w na schabowego w r&oacute;żnych odsłonach</strong>: od klasycznego z kapustą, po wersję z pieczarkami, miodowo-musztardową i wiejską. Każdy z nich ma w sobie smak domowego obiadu, kt&oacute;ry trudno przebić.</p>

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kategoria7 listopada to święto, które rozgrzewa serca i patelnie – Dzień Kotleta Schabowego. Trudno o bardziej polskie danie niż ten złocisty klasyk, który króluje na niedzielnych stołach i w barach mlecznych od pokoleń. Ale czy wiesz, że kotlet schabowy wcale nie musi być nudny? Sprawdź 5 pysznych przepisów.
reklama

Od tradycyjnego panierowanego, przez wersję z serem i pieczarkami, aż po nowoczesne schabowe w sosie miodowo-musztardowym – dziś podsuwamy Ci kilka sposobów, by uczcić to święto z apetytem.

Szczegółowe przepisy na każdy z wariantów znajdziesz w galerii pod artykułem.

 

Schabowy tradycyjny – klasyk, który zawsze wygrywa

Nieśmiertelny symbol polskiej kuchni. Cienko rozbity plaster schabu, sól, pieprz, panierka z mąki, jajka i bułki tartej – oraz koniecznie smażenie na smalcu lub klarowanym maśle. Podany z ziemniakami i zasmażaną kapustą tworzy duet, który od dekad nie ma sobie równych.

 

Schabowy z piekarnika – mniej tłuszczu, ten sam smak

Dla tych, którzy chcą trochę lżej – zamiast smażenia, można schabowe upiec. Wystarczy ułożyć je na kratce lub papierze do pieczenia, spryskać olejem i piec przez około 25 minut w 200°C. Efekt? Chrupiąca panierka, miękkie wnętrze i mniej wyrzutów sumienia.

reklama

 

Schabowy z serem i pieczarkami – wersja de luxe

Jeśli klasyka to za mało – spróbuj schabowego z nadzieniem. Na kotlet połóż podsmażone pieczarki z cebulą i plaster sera żółtego, zepnij wykałaczkami i usmaż jak zwykle. To polska odpowiedź na cordon bleu – i świetna opcja, gdy chcesz zaskoczyć gości.

 

Schabowy w sosie miodowo-musztardowym – nowoczesne podejście

Nowa fala schabowego: po usmażeniu mięsa przygotuj szybki sos z łyżki miodu, musztardy, śmietanki i odrobiny soku z cytryny. Schabowy w tej wersji zyskuje delikatną słodycz i aromatyczny twist, który idealnie pasuje do ziemniaków puree i sałatki z rukoli.

 

Kotlet po wiejsku – z cebulką i majerankiem

Wiejska prostota w najlepszym wydaniu. Schab przypraw majerankiem, czosnkiem i pieprzem, obtocz w mące i podsmaż z cebulą. To smak kuchni babci – prosty, treściwy i pachnący niedzielnym obiadem z dzieciństwa.

reklama

 

Dzień Schabowego – nie tylko mięso

Choć to święto zdecydowanie mięsne, coraz więcej osób sięga po roślinne alternatywy. Panierowany seler, kotlet z boczniaka czy z kalafiora potrafią zaskoczyć smakiem – i świetnie wpasują się w klimat 7 listopada.

 

Schabowy łączy pokolenia

Bez względu na to, czy jadasz go w wersji klasycznej, nowoczesnej czy wege – kotlet schabowy to danie, które wciąż łączy Polaków przy jednym stole. I właśnie za to go kochamy.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo