Od tradycyjnego panierowanego, przez wersję z serem i pieczarkami, aż po nowoczesne schabowe w sosie miodowo-musztardowym – dziś podsuwamy Ci kilka sposobów, by uczcić to święto z apetytem.
Szczegółowe przepisy na każdy z wariantów znajdziesz w galerii pod artykułem.
Schabowy tradycyjny – klasyk, który zawsze wygrywa
Nieśmiertelny symbol polskiej kuchni. Cienko rozbity plaster schabu, sól, pieprz, panierka z mąki, jajka i bułki tartej – oraz koniecznie smażenie na smalcu lub klarowanym maśle. Podany z ziemniakami i zasmażaną kapustą tworzy duet, który od dekad nie ma sobie równych.
Schabowy z piekarnika – mniej tłuszczu, ten sam smak
Dla tych, którzy chcą trochę lżej – zamiast smażenia, można schabowe upiec. Wystarczy ułożyć je na kratce lub papierze do pieczenia, spryskać olejem i piec przez około 25 minut w 200°C. Efekt? Chrupiąca panierka, miękkie wnętrze i mniej wyrzutów sumienia.
Schabowy z serem i pieczarkami – wersja de luxe
Jeśli klasyka to za mało – spróbuj schabowego z nadzieniem. Na kotlet połóż podsmażone pieczarki z cebulą i plaster sera żółtego, zepnij wykałaczkami i usmaż jak zwykle. To polska odpowiedź na cordon bleu – i świetna opcja, gdy chcesz zaskoczyć gości.
Schabowy w sosie miodowo-musztardowym – nowoczesne podejście
Nowa fala schabowego: po usmażeniu mięsa przygotuj szybki sos z łyżki miodu, musztardy, śmietanki i odrobiny soku z cytryny. Schabowy w tej wersji zyskuje delikatną słodycz i aromatyczny twist, który idealnie pasuje do ziemniaków puree i sałatki z rukoli.
Kotlet po wiejsku – z cebulką i majerankiem
Wiejska prostota w najlepszym wydaniu. Schab przypraw majerankiem, czosnkiem i pieprzem, obtocz w mące i podsmaż z cebulą. To smak kuchni babci – prosty, treściwy i pachnący niedzielnym obiadem z dzieciństwa.
Dzień Schabowego – nie tylko mięso
Choć to święto zdecydowanie mięsne, coraz więcej osób sięga po roślinne alternatywy. Panierowany seler, kotlet z boczniaka czy z kalafiora potrafią zaskoczyć smakiem – i świetnie wpasują się w klimat 7 listopada.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.