Reklama

Międzynarodowy Dzień Pizzy [PRZEPIS]

Opublikowano: 9 lutego 2021 11:49
Autor: Marta Popławska

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Pizza to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie jadła tego dania. Dziś, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, przedstawiamy Wam sprawdzony przepis na to danie.

Reklama

Pizza margherita to najpopularniejsza pizza świata. Swoją nazwę – według legendy – zawdzięcza królowej Włoch Margheritcie di Savoia, czyli Małgorzacie Sabaudzkiej. Królowa, podczas wakacji w Neapolu słynącego z pizzy chciała spróbować tego dania. Przygotowanie pizzy dla królowej powierzono najsłynniejszemu piekarzowi z okolicy: Raffaele Esposito, z pizzerii Brandi.

 

Przygotował on pizzę, której podstawowymi składnikami były pomidory, ser mozzarella i bazylia. Składniki miały symbolizować barwy flagi włoskiej: zieleń, biel i czerwień. Na cześć królowej nazwał danie jej imieniem: Margherita.

 

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przedstawiamy Wam sprawdzony przepis Hotki z Hotblog.pl. 

 

Przygotowujemy składniki:

  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki "jarzynki"
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oliwy

Wykonanie:

Drożdże mieszam z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gotowy rozczyn odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ucieram jajka z „jarzynką” i resztą mleka. Dodaję wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiam ciasto. Nie może ono być zbyt gęste. Na koniec dodaję oliwę. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Ta porcja wystarczy na przygotowanie dwóch średnich pizz. Ciasto rozkładam na natłuszczoną blachę i odstawiam do wyrośnięcia.

Jak już wcześniej pisałam, dodatki zależą tylko od nas. Na naszą „rodzinną” HOT-PIZZĘ nakładam sos pomidorowy (obrane ze skórki pomidory miksuję z bazylią, oregano, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru). Na to układam plasterki szynki lub salami, ogórka kiszonego lub konserwowego, pokrojoną cebulę, paski papryki, oliwki, ser żółty, a na wierzch plasterki pomidora. Moja córka Ola z kolei zajada się pizzą składającą się z szynki, kukurydzy, ananasa, cebuli i dużej ilości żółtego sera. Tak przygotowane pizze zapiekam przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję je z sosem czosnkowym lub ketchupem. Przygotowanie domowej pizzy zajmuje mi około 1,5 godziny.

 

A tych, którzy zamiast przygotowywać własną pizzę wolą ją zamówić – zachęcamy do udziału w #krotoszyngastrochallenge. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.