Młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie odwiedziła zakłady „Tarczyński” - nowego partnera „Mięśniaka” i największego producenta kabanosów w kraju.
Nauczycielom i uczniom towarzyszył Jerzy Robakowski, emerytowany nauczyciel przedmiotów zawodowych w placówce.
- To pan Jerzy wprowadzał nas w świat technologii żywienia i zapoczątkował pasję do wędlin u Jacka Tarczyńskiego. Jego obecność podczas wycieczki była miłą niespodzianką i okazją do wzruszających wspomnień – mówi Roman Olejnik, który z potentatem branży mięsnej uczęszczał do jednej klasy w technikum, a dziś dyrektor mięśniaka
A i przedsiębiorca nie krył uznania dla byłego nauczyciela. - Pan Jerzy Robakowski był wymagającym, ale dobrym nauczycielem przedmiotów zawodowych w technikum mięsnym. To on zaszczepił w nas to coś, zaznaczam nie tylko we mnie, dzięki czemu pokochałem swój zawód. To był mój najlepszy nauczyciel – powiedział Jacek Tarczyński w miniwywiadzie z uczniami Technikum Żywienia.
A co zapamiętali z wycieczki uczniowie? Zwiedzili zakład. Poznali nowoczesną linię produkcyjną wyrobów mięsno-wędliniarskich, zwłaszcza kabanosów.
Kilka tygodni temu ZSP nr 2 w Krotoszynie podpisał umowę partnerską z firmą Tarczyński, która będzie wspierać kształcenie i rozwój zawodowy młodzieży, o czym pisaliśmy w „Gazecie Krotoszyńskiej”.