Reklama

Dynia – królowa jesieni. Sprawdź pyszny przepis na zupę!

Opublikowano: sob, 7 lis 2020 20:39
Autor:

Dynia – królowa jesieni. Sprawdź pyszny przepis na zupę! - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Jesień to idealny czas na rozsmakowanie się w potrawach z dyni.

Dynia to bardzo uniwersalne warzywo. Można z niej przyrządzić zarówno pyszne wytrawne dania jak i upiec smakowite słodkości.

 

Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszną zupę dyniową z dodatkiem imbiru i pomarańczy, autorstwa Hotki z Hotblog.

 

Składniki:
  • 0,5 kg dyni (polecam odmianę hokkaido)

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oliwy extra vergin

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy

  • bulion jarzynowy

  • około 100 g serka Philadelphia

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  •  

    Wykonanie:
    Dynię myję, usuwam pestki, obieram (dyni hokkaido nie trzeba obierać), kroję w kostkę. W garnku roztapiam masło z oliwą, wkładam imbir i delikatnie podsmażam przez około pół minuty. Dokładam dynię, szczyptę soli i smażę mieszając przez około 3 minuty. Dodaję imbir, sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu, aby przykryć dynię. Gotuję do miękkości przez około pół godziny. Dodaję serek. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu dodaję keks serka. Posypuję zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestkami dyni.

     

    UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.