Reklama

Ciasto marchewkowe – pyszny przepis

Opublikowano:
Autor:

Ciasto marchewkowe – pyszny przepis - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Marchewka jest częstym gościem w naszych kuchniach. Zazwyczaj jednak wykorzystujemy ją do dań obiadowych – stanowi bowiem fantastyczny składnik zupy, czy smaczne warzywo do głównego dania.

Dziś jednak chcemy wam zaprezentować marchewkę w nieco innej – słodkiej – odsłonie.

 

Wypróbujcie ten przepis na pyszne ciasto marchewkowe!

 

składniki:
  • 300 g marchewki startej na małych oczkach

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1,5 szklanki oleju – najlepiej rzepakowego

  • 200 g brązowego cukru

  • 50 g białego cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 4 duże jajka

  • 100 g posiekanych orzechów

  • pół puszki pokrojonych w kostkę ananasów (ten składnik możemy pominąć)

  •  
     
    wykonanie:
    W jednym - większym naczyniu mieszam rózgą kuchenną oliwę z cukrami i wanilią oraz jajkami. W drugim naczyniu mieszam mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wsypuję do płynnej masy – mieszam najkrócej jak się da, po czym dodaję startą marchewkę, posiekane orzechy i ananasy. Przelewam do formy (może być w dowolnym kształcie – zarówno prostokątna, okrągła lub typu keksówka). Piekę w temperaturze 170ºC przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem. W innej wersji studzę i smaruję polewą serową (wykonaną z 300 g dobrze zmielonego białego serka – najlepszy typu philadelphia, który dodaję do 90 g masła utartego z 1/4 szklanki cukru pudru. Krem można dosłodzić jeszcze miodem). Wierzch posypuję mielonymi orzechami lub dekoracjami z marcepanu. Wystudzone ciasto możemy również przekroić w poprzek, posmarować serowym kremem, po czym złożyć w całość.

     

     

    UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE