KulturaWielkanoc, poza wymiarem religijnym i rodzinnym, to także bogactwo kulinarnych doznań. Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw i związane z nimi zwyczaje? Sprawdźcie się w naszym quizie.
Z Wielkanocą związanych jest wiele kulinarnych tradycji, i nie chodzi tylko o menu świątecznych śniadań, czy obiadów, ale również zwyczaje, a nawet wierzenia związane z potrawami, a także sposobem ich przygotowania. Dawniej wszystko, nawet drobne wydawałoby się gesty i czynności, były ważne. Często przypisywano im znaczenie magiczne. Same składniki świątecznych dań również miały określoną symbolikę.
Jak dobrze znasz tajniki wielkanocnych potraw i związane z nimi zwyczaje? Wiesz, dlaczego biała kiełbasa jest biała albo o czym ma nam przypominać chrzan? Sprwaź dzię w naszym quizie.
Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw?
Zacznijmy od początku, czyli od zupy. Czym różni się żurek od barszczu białego?
Fot. Adobe Stock
Niczym się nie różni, to dwie nazwy tej samej zupy
Żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim, a barszcz biały - na pszennym
Do żurku dodajemy białą kiełbasę, a do barszczu białego - polską
Czas na wielkanocną klasykę. W czasie Wielkanocy jajka nie tylko jedzono, ale także...
Fot. Adobe Srock
Panny i kawalerowie obdarowywali się ozdobionymi jajkami. Taki gest świadczył o wzajemnej sympatii
Skorupki jajek chowano pod obrusem, co miało zapewnić szczęście i dostatek
Jajka ozdabiały wyłącznie seniorki rodu
Skoro Wielkanoc, nie może zabraknąć pytania o święconkę. Do koszyczka wkłada się m.in. sól, która...
Fot. Adobe Stock
Ze względu na na biały kolor symbolizuje czystość, niewinność
Konserwuje wędliny, więc warto umieszczać ją w ich sąsiedztwie
Ma chronić od zepsucia
Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest baranek. Z czego najczęściej powstają wielkanocne baranki?
Fot. Adobe Stock
Baranki wycina się z chleba, za pomocą specjalnych form
Na ogół wypieka się je z ciasta, lub formuje z masła
Powstają z białej czekolady
Przejdźmy w takim razie do wielkanocnych słodkości. Tradycyjne, bogato dekorowane, kruche ciasto to...
Fot. Adobe Stock
Mazurek
Wielkanocna baba
Sernik z bakaliami na kruchym spodzie
Wielkanocna pascha to...
Niełuskana pszenica z miodem i bakaliami
Inna nazwa wielkanocnej baby
Deser wykonany z białego sera i bakalii
Od deserów przejdźmy do "konkretów". Co sprawia, że biała kiełbasa jest biała"?
To efekt specjalnej obróbki mięsa wykorzystywanego do wytwarzania białej kiełbasy
Zawiera bardzo dużo słoniny
Biała kiełbasa jest parzona, a nie wędzona, nie dodaje się też do niej soli peklującej
Bardzo często do wielkanocnych wędlin podaje się sos tatarski. Co stanowi bazę tego sosu?
Fot. Adobe Stock
Bazą sosu tatarskiego jest majonez
To przede wszystkim żółtka jajek
To olej zmieszany z marynowanymi ogórkami i grzybkami
Chrzan jest kolejnym popularnym dodatkiem do wielkanocnych wędlin, jaka jest jego symbolika?
Fot. Adobe Stock
Nie ma szczególnej symboliki, po prostu dobrze komponuje się z wędlinami
Jego smak ma przypominać o gorzkiej męce Chrystusa
Symbolizuje żydowską paschę, podczas której jedzono gorzkie zioła
Na koniec też na słodko. Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Gdzie pozostawiano upieczone babki do wystudzenia?
Fot. Adobe Stock
Od razu stawiano je na wielkanocnym stole, częste przenoszenie sprawia bowiem, że babki opadają
Koło pieca, bo zimno sprawia, że babka staje się twarda i zbita
Na poduszkach, żeby nie stygły gwałtownie i w związku z tym nie opadły oraz zachowały ładny kształt
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.