Matka i jej 16-letnia córka zatruły się grzybami. Do zdarzenia doszło kilka dni temu w Bydgoszczy. Dziewczyna trafiła do szpitala, jest w śpiączce.
Matka i jej 16-letnia córka zatruły się grzybami. Do zdarzenia doszło kilka dni temu w Bydgoszczy. Dziewczyna trafiła do szpitala, jest w śpiączce.
Kobiety prawdopodobnie pomyliły kurkę, czyli pieprznika jadalnego, z niejadalnym zasłonakiem rudawym, który zawiera silną toksynę. Przy tej dramatycznej sytuacji warto przypomnieć podstawowe zasady grzybobrania i konsumowania grzybów.Wiele osób właśnie w lesie lubi spędzać koniec lata. A z uzbieranych tam grzybów chętnie robi wszelkiego rodzaju przetwory. Przy zbieraniu grzybów należy być jednak ostrożnym – często zdarza się bowiem, że w naszych koszykach lądują okazy niejadalne, wręcz trujące.Mity
Wielu amatorów grzybobrania stosuje różne metody, które mają pomóc w odróżnieniu grzyba jadalnego od trującego. Często kierują się samym wyglądem, wychodząc z założenia, że jeżeli nie ma „blaszek”, to jest jadalny. To błąd. Nie wszystkie trujące grzyby posiadają pod kapeluszem blaszki. Mitem są również stwierdzenia, że srebrna łyżeczka ciemnieje w kontakcie z grzybem trującym, i że tylko szkodliwe grzyby sinieją smażone razem z cebulą.Ostrożnie z ilościąNieprzyjemne dolegliwości żołądkowe mogą powodować również grzyby jadalne. Spożycie ich w nadmiernej ilości jest szkodliwe zwłaszcza dla osób starszych i dzieci. Zawarta w grzybach chityna jest ciężkostrawna i źle wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Duże stężenie chityny występuje w pieprzniku jadalnym, zwanym potocznie kurką.
Dlatego emeryci i dzieci powinni wystrzegać się spożywania go w dużych ilościach. Niektóre gatunki grzybów, jak np. maślak zwyczajny, zawierają substancję powodujące zaleganie potraw w żołądku. Zawarte w nich substancję śluzowe sprawiają, że treść pokarmowa może być nieprzetrawiona nawet przez kilka dni. Dlatego przy przygotowywaniu maślaka należy zdjąć z niego skórkę – dzięki temu unikniemy nieprzyjemności ze strony przewodu pokarmowego.Jadalny a trujący?Każdy grzyb jadalny może być przyczyną zatrucia, jeżeli źle go przygotujemy. Szkodliwe jest zjadanie grzybów surowych, niedogotowanych, zepsutych lub nieodpowiednio przechowywanych – zbieranie ich do plastikowych wiaderek lub reklamówek powoduje, iż mogą ulec zaparzeniu i powstaniu substancji trujących. Dlatego, gdy wybieramy się na grzyby powinniśmy zaopatrzyć się w przewiewny koszyk i zbierać jedynie te okazy, co do których mamy pewność, że są jadalne.