reklama

Wielki wysyp grzybów!

Opublikowano:
Autor:

Wielki wysyp grzybów! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

W?polskich lasach rośnie ponad 40 gatunków jadalnych grzybów. Ich masowy wysyp trwa od końca lata przez całą jesień, aż do początku przymrozków. Sprzyjająca pogoda spowodowała, że aktualnie mam prawdziwy urodzaj! Zanim jednak udamy się grzybobranie, warto poznać kilka podstawowych faktów i mitów o grzybach.

W polskich lasach rośnie ponad 40 gatunków jadalnych grzybów. Ich masowy wysyp trwa od końca lata przez całą jesień, aż do początku przymrozków. Sprzyjająca pogoda spowodowała, że aktualnie mam prawdziwy urodzaj! Zanim jednak udamy się grzybobranie, warto poznać kilka podstawowych faktów i mitów o grzybach.

Mity

Wielu amatorów grzybobrania stosuje różne metody, które mają pomóc w odróżnieniu grzyba jadalnego od trującego. Często kierują się samym wyglądem, wychodząc z założenia, że jeżeli nie ma „blaszek”, to jest jadalny. To błąd. Nie wszystkie trujące grzyby posiadają pod kapeluszem blaszki. Mitem są również stwierdzenia, że srebrna łyżeczka ciemnieje w kontakcie z grzybem trującym, i że tylko szkodliwe grzyby sinieją smażone razem z cebulą.Ostrożnie z ilością

Nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe mogą powodować również grzyby jadalne. Spożycie ich w nadmiernej ilości jest szkodliwe zwłaszcza dla osób starszych. Zawarta w grzybach chityna – choć pozytywnie działa na przewód pokarmowy – w nadmiernych ilościach może być ciężkostrawna. Duże stężenie chityny występuje w pieprzniku jadalnym, zwanym potocznie kurką. Dlatego osoby starsze powinny wystrzegać się spożywania grzybów w dużych ilościach. Niektóre gatunki, jak np. maślak zwyczajny, zawierają substancję powodujące zaleganie potraw w żołądku. Zawarte w nich substancje śluzowe sprawiają, że treść pokarmowa może być nieprzetrawiona nawet przez kilka dni. Dlatego przy przygotowywaniu maślaka należy zdjąć z niego skórkę – dzięki temu unikniemy nieprzyjemności ze strony przewodu pokarmowego.Jadalny a trujący?

Każdy grzyb jadalny może być przyczyną zatrucia, jeżeli źle go przygotujemy. Szkodliwe jest zjadanie grzybów surowych, niedogotowanych, zepsutych lub nieodpowiednio przechowywanych – zbieranie ich do plastikowych wiaderek lub reklamówek powoduje, iż mogą ulec zaparzeniu i ryzykujemy powstaniem substancji trujących. Dlatego, gdy wybieramy się na grzyby, powinniśmy zaopatrzyć się w przewiewny koszyk i zbierać jedynie te okazy, co do których mamy pewność, że są jadalne.

Oprac. na podst. mat. Nadleśnictwa Krotoszyn

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo