Reklama

Uwolnić Romana Protasiewicza! Stanowisko europejskich organizacji wydawców prasy EMMA/ENPA

Opublikowano: pon, 31 maj 2021 10:05
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Uwolnić Romana Protasiewicza. Stanowisko europejskich organizacji wydawców prasy EMMA/ENPA

Reklama

Izba Wydawców Prasy jest jednym z inicjatorów podjętej przez europejskie organizacje wydawców prasy EMMA/ENPA akcji potępiającej porwanie i uwięzienie białoruskiego dziennikarza, Romana Protasiewicza.

Europejscy wydawcy prasy wzywają do podjęcia działań w obronie podstawowych wartości europejskich w sprawie Romana Protasiewicza.

Na naszym kontynencie dyktator więzi dziennikarzy i łamie swobody. Poprzez porwanie samolotu europejskich linii lotniczych, lecącego pomiędzy dwiema stolicami UE, w celu schwytania opozycyjnego dziennikarza, reżim Białorusi dopuścił się brutalnego ataku na podstawową i podzielaną przez wszystkich Europejczyków wartość jaką jest demokracja, ataku na wolność słowa oraz wolność prasy.

Zdecydowanie potępiamy ten przestępczy akt wymierzony w wolność gwarantowaną wszystkim obywatelom przez konstytucję każdego demokratycznego kraju.

Wzywamy przywódców Unii Europejskiej do okazania najwyższej stanowczości wobec reżimu, który nie waha się uciekać do piractwa, aby zagrozić podstawowym wolnościom, nawet poza swoimi granicami.

Wzywamy wszystkich wydawców prasy europejskiej, we wszystkich jej formach, oraz wszystkich dziennikarzy pracujących w Europie do zmobilizowania się w celu wspólnej obrony wolności słowa i wolności prasy.

Porwanie i haniebne traktowanie dziennikarza zagraża nam wszystkim. Solidaryzujemy się z Romanem Protasiewiczem i żądamy jego natychmiastowego uwolnienia!

Artykuł pochodzi z portalu jarocinska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

• 5 miesięcy temu | ocena +0 / -0

Marian

Winę również i ponosi Polska a dlatego, ze Roman Protasiewicz w roku 2019 nie otrzymał azylu w naszym kraju. Teraz wielkie halo i polskie władze są temu współwinne - bo gdyby otrzymał azyl w Polsce to i możliwe, że do uprowadzenia samolotu aresztowania na Białorusi by nie doszło.. Uprowadzenie samolotu na Białoruś to dla Polaków stało się wielką trwogą, która stała się dramatem dla całej UE.