reklama

Tylko dwie cukiernie w powiecie krotoszyńskim mają certyfikat na rogale świętomarcińskie. Sprawdź, gdzie je kupisz

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: zdjęcie poglądowe

Tylko dwie cukiernie w powiecie krotoszyńskim mają certyfikat na rogale świętomarcińskie. Sprawdź, gdzie je kupisz - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
7
zdjęć

foto zdjęcie poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook
KategoriaW całym powiecie krotoszyńskim tylko dwie cukiernie mogą pochwalić się certyfikatem potwierdzającym, że ich rogale świętomarcińskie powstają zgodnie z oryginalną, wielkopolską recepturą. To właśnie one wypiekają ten słodki symbol 11 listopada w sposób tradycyjny – z białym makiem, orzechami i charakterystycznym lukrem.
reklama

Choć tradycja rogali świętomarcińskich wywodzi się z Poznania, dziś smak tych wypieków można poznać również w Krotoszynie i okolicznych miejscowościach.

Gdzie kupić prawdziwe rogale świętomarcińskie w powiecie krotoszyńskim?

Tradycja jedzenia rogali świętomarcińskich 11 listopada już dawno przekroczyła granice Poznania. W całej Wielkopolsce cukiernicy wypiekają je według tej samej receptury, pilnie strzeżonej przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

W powiecie krotoszyńskim certyfikat potwierdzający autentyczność świętomarcińskiego wypieku posiadają dwie firmy – obie znane mieszkańcom z długoletniej tradycji i kilku punktów sprzedaży w mieście oraz w okolicznych gminach.

W tym roku certyfikaty przyznano następującym cukierniom:

reklama

  • Cukiernia Łyskawa Sp. J. – główny punkt przy ul. Gołębiej 5 w Krotoszynie, a także inne punkty sprzedaży na terenie miasta i powiatu.
  • Piekarstwo J.M. Czwojda Sp. z o.o./ Piekarstwo M.J.M. Czwojda S.C. – siedziba przy ul. Rawickiej 49 w Krotoszynie, z siecią sklepów firmowych w regionie.

To właśnie w tych miejscach można kupić oryginalne rogale świętomarcińskie, przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą – z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku, rodzynek, orzechów, kandyzowanych owoców i aromatu migdałowego, polanych lukrem i posypanych orzechami.

Certyfikat potwierdza autentyczność

Nie każdy rogal, który wygląda jak świętomarciński, faktycznie nim jest. Prawo do tej nazwy mają tylko wypieki posiadające certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który potwierdza zgodność z tradycyjną recepturą i technologią.

reklama

Certyfikat jest przyznawany na trzy lata, a jego odebranie grozi w przypadku naruszenia zasad. Od 2008 roku rogal świętomarciński jest też produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej, co stawia go w jednym szeregu z najbardziej prestiżowymi produktami regionalnymi Europy.

Wielkopolski smak, który stał się tradycją

Co roku 11 listopada w Wielkopolsce sprzedawane są setki ton rogali świętomarcińskich. Tylko tego dnia w Poznaniu sprzedaje się ich około 250 ton, a w całym roku nawet pół tysiąca ton.

W powiecie krotoszyńskim tradycja również ma się świetnie – lokalne cukiernie od lat pielęgnują wielkopolski zwyczaj, dzięki czemu mieszkańcy mogą spróbować oryginalnych rogali bez konieczności wyjazdu do stolicy regionu.

reklama

Ceny zależą od miejsca i jakości składników, ale za kilogram rogali świętomarcińskich trzeba zapłacić średnio  od 55 do 70 zł.

Lista certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu - KLIKNIJ, gdzie znaleźć można także specjalnie przygotowaną mapę z miejscami, w których można kupić oryginalne rogale świętomarcińskie.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo