„Tłusty czwartek” A.D. 2019 na długo zapamiętają dzieci ze Szkoły Filialnej w Dzielicach. Pierwszo- i drugoklasiści mieli tego dnia zajęcia kulinarne.
Dzieci podzielone na grupę chłopców i dziewcząt miały do wykonania trudne zadania. Chłopcy używając swojej siły i wytrwałości, pod okiem kierownik szkoły – Henryki Kowalewicz, wyrabiali ciasto drożdżowe. W tym czasie dziewczęta z wychowawcą - Beatą Biernacką, zajęły się wyszukiwaniem wiadomości, obrazów i prezentacji multimedialnych na temat „Tłustego czwartku” i tradycji z nim związanych.
Gdy ciasto podwoiło swą objętość, nastąpiła zamiana ról, do boju ruszyły dziewczęta i formowały paczki nadziewając je powidłami. Było to nie lada wyzwanie, ale małe kucharki świetnie się przy tym bawiły - relacjonują nauczycielki ze Szkoły Filialnej w Dzielicach. Smażeniem pączków zajęły się ze względu na bezpieczeństwo dzieci nauczycielki. Natomiast posypywanie cukrem pozostało do wykonania uczniom. - Pączki wyszły pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. W „podkoziołek” zrobimy pewnie powtórkę, tym razem angażując przedszkolaków - zapowiadają nauczycielki.