reklama

Szybkie, maślane pierniczki [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Szybkie, maślane pierniczki [PRZEPIS] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościŚwięta coraz bliżej. Wiele osób już od tygodni ma przygotowane ciasto na tradycyjne, świąteczne pierniki. Są jednak i tacy, którzy nie mieli na to czasu.

Jeżeli więc nie masz jeszcze świątecznych pierników – nic straconego. Przedstawiamy Ci przepis na pyszne, maślane i przede wszystkim szybkie pierniki w wykonaniu Hotki z Hotblog.pl.

 

Ciasto nie musi leżakować tygodniami, wystarczy włożyć je jedynie na 24 godziny do lodówki. Jeszcze zdążysz upiec na święta pyszne pierniki.

 

Składniki:
  • 1 litr maślanki,
  • 1 kg cukru,
  • 500 g masła (może być użyta też dobrej jakości margaryna),
  • 1 łyżka smalcu,
  • 4 paczki przyprawy do pierników,
  • 1 opakowanie cynamonu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki kawy (mielonej),
  • 300 ml miodu,
  • 4 jajka,
  • ok. 1,5 kg mąki,
  • 2 łyżki amoniaku
Przygotowanie:
Cukier i maślankę gotuję do momentu, aż powstanie lekko brązowy syrop. Dodaję margarynę, smalec, przyprawy, kakao, kawę i miód. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijam z 4 łyżkami cukru na kogel-mogel. Do syropu dodaję mąkę i jajka. Wszystko dokładnie mieszam dodając amoniak. Ciasto powinno być luźne i klejące. Najlepiej przykryć je płócienną ściereczką. Kiedy pozostawiam je na ok. 24 godziny, ciasto gęstnieje i twardnieje, dzięki czemu łatwiej jest je rozwałkować i wykroić pierniczki. Jeśli nie mam na to czasu, do pieczenia pierników przystępuję od razu po wyrobieniu ciasta. Wycinam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach. Piekę je ok. 15 minut w 180 stopniach.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo