Smażony karp na sylwestrową imprezę

Opublikowano:
Autor:

Smażony karp na sylwestrową imprezę - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Chociaż karp króluje na naszych stołach głównie w wigilijny wieczór, to i w sylwestrową noc zaspokoi smakowe gusta zaproszonych na imprezę gości. Przepis na wykonanie smażonego karpia zdradziła nam Mariola Wosińska z SKW w Rozdrażewie.Składniki:

Chociaż karp króluje na naszych stołach głównie w wigilijny wieczór, to i w sylwestrową noc zaspokoi smakowe gusta zaproszonych na imprezę gości. Przepis na wykonanie smażonego karpia zdradziła nam Mariola Wosińska z SKW w Rozdrażewie.Składniki:

Dwie średnie cebule

Cytryna

Sól, pieprz

Bułka tarta

Jajka

Mąka

Masło

Wykonanie:

Karpia kupujemy u zaufanego sprzedawcy. Ryba musi być najwyższej jakości. Po zabiciu i sprawieniu ryby, dzielimy ją na płaty, a potem w dzwonki. Solimy, posypujemy pieprzem, obkładamy plastrami cebuli i kilkoma plasterkami cytryny. Pani Mariola nie korzysta z innych, egzotycznych potraw, bo szanuje tradycje i ryba tak przyrządzona jest najlepsza. Zostawiamy karpia pod przykryciem w chłodnym miejscu na kilka godzin. Rybę wyciągnięta z marynaty obtaczamy w mące, potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażymy na maśle, bo wtedy karp wyjdzie chrupiący i smaczny.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE