Reklama

Reklama

Słodkie wypieki z warzyw [PRZEPISY]

Opublikowano: pon, 14 wrz 2020 20:52
Autor:

Słodkie wypieki z warzyw [PRZEPISY] - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Nie od dziś wiadomo, że warzywa nadają się nie tylko do sałatki. Wiele z nich rewelacyjnie się sprawdza w słodkich wypiekach.

Reklama

Mało tego, często konsument ciasta, czy babeczek nie zdaje sobie sprawy, że właśnie zjada warzywo. Słodkości można przyrządzić, m.in. z ziemniakami, batatami, burakami, marchewką, cukinią, dynią, awokado, pietruszką, fasolką czy szpinakiem. No to do dzieła!

 

 

Muffinki z dynii:

 

składniki:

300 g pieczonej dyni

1 świeża pomarańcza

100 ml mleka

100 g masła

2 jajka

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g cukru

1 budyń śmietankowy

wykonanie:

Ścieram skórkę z pomarańczy i wyciskam z niej sok - powinno być około 50 ml. Upieczoną dynię miksuję blenderem z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztapiam masło, po czym schłodzone mieszam z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodaję mus dyniowy. W drugiej misce mieszam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i proszek budyniowy. Do suchych składników dodaję mokre i mieszam na jednolite ciasto. Nakładam równe porcje ciasta do papilotek. Piekę przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach.

 

 

Ciasto marchewkowe

składniki:

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki cynamonu

290 ml oleju

250 g brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

4 duże jajka

300 g marchewki startej na dużych oczkach

100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan

opcjonalnie szklanka pokrojonych ananasów z puszki

składniki na polewę:

300 g serka philadelphia (w temperaturze pokojowej)

90 g masła (w temperaturze pokojowej)

1/4 szklanki cukru pudru

3 łyżki płynnego miodu

wykonanie:

Olej mieszam z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodaję jajka - jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiewam bezpośrednio do wymieszanych składników. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszam. Na koniec dodaję startą marchewkę, posiekane orzechy i ananasy. Dokładnie mieszam. Przelewam w wysmarowaną tłuszczem formę (23 x 33 cm). Piekę w temperaturze 170ºC przez około 30-40 minut -do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu smaruję wierzch polewą z serka philadelphia (masło i cukier ucieram mikserem na puszystą masę. Dodaję miód i ponownie ucieram. Na koniec dodaję partiami serek kremowy, cały czas ucierając)

 

 

Ciasto buraczano-czekoladowe

składniki:

50 g kakao

175 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g cukru

250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree

3 duże jajka

200 g oleju

100 g deserowej lub gorzkiej czekolady (bardzo drobno posiekanej)

składniki na polewę:

50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

50 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka miodu

wykonanie:

Do naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam do połączenia składników. Puree z ugotowanych buraczków (zmiksowane na gładką papkę) łączę z jajkami i olejem. Dodaję suche składniki i posiekaną czekoladę. Mieszam do połączenia wszystkich składników. Wylewam do tortownicy lub tzw. keksówki. Piekę w temperaturze 170ºC przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka. Po lekkim wystudzeniu polewam polewą czekoladową (kremówkę z miodem podgrzewam prawie do wrzenia. Dodaję posiekaną czekoladę i odstawiam na moment, by zmiękła, po czym mieszam aż do powstania gładkiej masy. Nim rozsmaruję na cieście - pozostawiam do lekkiego przestygnięcia).

 

Leśny mech

składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1,5 szklanki oleju

5 jajek

4 łyżeczki proszku do pieczenia

450 g szpinaku mrożonego

składniki na masę:

1/2 litra śmietany kremówki

3 śmietan fixy

4 łyżki cukru pudru

owoc granatu

borówki do dekoracji

wykonanie:

Jajka ubijam z cukrem, dodaję olej, mąkę z proszkiem i cały czas miksując dodaję zmiksowany szpinak. Piekę około 1 godziny w 180 stopniach. Do ubitej śmietany dodaję śmietan-fix. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na pół. Jedną część smaruję masą śmietanową. Drugą połowę ciasta kruszę i posypuję nim śmietanę. Wierzch posypuję pestkami granatu i borówkami lub jagodami.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.