reklama

Rozdrażew. Przepis na pyszny smażony ser

Opublikowano:
Autor:

Rozdrażew. Przepis na pyszny smażony ser - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich zdobyły złoty medal za najlepszy ser smażony podczas święta tego przysmaku w Pogorzeli. Przepis na najlepszy ser smażony zradza szefowa organizacji ? Mariola Wosińska.- Nie wiem, czy możemy się chwalić przepisem, bo to tajemnica naszego sukcesu ? śmieje się pani Mariola. Ale szybko dodaje, że sekretem dobrego sera smażonego są przede wszystkim najwyższej jakości składniki.

Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich zdobyły złoty medal za najlepszy ser smażony podczas święta tego przysmaku w Pogorzeli. Przepis na najlepszy ser smażony zradza szefowa organizacji – Mariola Wosińska.- Nie wiem, czy możemy się chwalić przepisem, bo to tajemnica naszego sukcesu – śmieje się pani Mariola. Ale szybko dodaje, że sekretem dobrego sera smażonego są przede wszystkim najwyższej jakości składniki.

- Najlepiej jeśli twaróg pochodzi od gospodarza, a jajka od kur z wolnego wybiegu. Zamiast całych jajek można dodać same żółtka. Jeśli chodzi o dodatki, to można wrzucić podsmażony boczek wędzony, kminek, cebulkę lub bazylię – mówi Mariola Wosińska.

Warto też pamiętać, że twaróg na ser smażony musi zgliwieć, to znaczy dojrzeć, co zajmuje parę dni. Proces ten możemy przyśpieszyć posypując ser sodą oczyszczoną. Ale w przepisie pań z SKW żadnych polepszaczy nie ma. I chwała im za to.Składniki:

1 kg sera – najlepiej twarogu gospodarskiego

1-2 łyżki masła

1/2 łyżeczki soli

3-4 jajka (im więcej tym lepiej, najlepiej od kur z wolnego wybiegu)

Cebula

Dowolne dodatki: np. kminek, boczek wędzony, bazyliaPrzygotowanie

Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką, posypujemy sodą ale najlepiej po prostu odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni (2-5 dni) przykrywając miskę tak aby do sera dochodziło powietrze (przewiewna ściereczka). Ser będzie miał bardzo intensywny zapach i powinien się rozpuścić (musi się zacząć ciągnąć). Im w mieszkaniu cieplej, tym ser szybciej dojrzewa. Gdy ser jest już zgliwiały, przygotowujemy go do smażenia. Na patelni rozpuszczamy masło, gdy już się rozpuści należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia. Dodać sól i kminek (jeśli ktoś nie lubi kminku, można z niego zrezygnować). W dalszym ciągu mieszamy uważając by ser się nie przypalił. Konsystencja sera musi być gładka, bez widocznych grudek. Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły, ściągamy patelnię z pieca i dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać). Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo