reklama

Rogale - tradycyjny wypiek na 11 listopada [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Rogale - tradycyjny wypiek na 11 listopada [PRZEPIS] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościZa kilogram tradycyjnych rogali marcińskich trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Nie każdemu też smakuje makowe nadzienie. Może więc warto pokusić się o przygotowanie własnych rogalików z farszem, które nam najbardziej odpowiada.

11 listopada nikt nie liczy kalorii - pod warunkiem, że pochodzą one z rogalików. To właśnie te pyszne wypieki są czymś, co tradycyjnie jadamy w Święto Niepodległości. Nie ma chyba osoby, która nie skosztuje choć jednego. 

Tradycyjne 11-listopadowe rogale to te marcińskie, z farszem z białego maku. Nie każdemu one jednak smakują. A ich cena też nie jest zachęcająca do zakupu. 

Specjalnie z okazji Dnia Niepodległości przedstawiamy wam przepis na domowe, szybkie rogaliki. Jego autorką jest Hotka z HotBlogu. 

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z NADZIENIEM:

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej, 

2 łyżki cukru pudru, 

1/4 kostki masła, 

3 jajka, 

3 dag drożdży, 

1/2 szklanki letniego mleka,

2 łyżki gęstej śmietany, 

nadzienie - powidła, dżem lub pokrojone w kostkę owoce lub krem czekoladowy. 

mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blachy 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej) umieść w misce. Wymieszaj ciasto mikserem, a następnie wyrób je w rękach, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość. Następnie podziel ciasto na cztery części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 10 - 12 trójkątów i na każdym połóż nadzienie. Zawijaj od szerszej części. Rogaliki połóż na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rogaliki po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo