11 listopada nikt nie liczy kalorii - pod warunkiem, że pochodzą one z rogalików. To właśnie te pyszne wypieki są czymś, co tradycyjnie jadamy w Święto Niepodległości. Nie ma chyba osoby, która nie skosztuje choć jednego.
Tradycyjne 11-listopadowe rogale to te marcińskie, z farszem z białego maku. Nie każdemu one jednak smakują. A ich cena też nie jest zachęcająca do zakupu.
Specjalnie z okazji Dnia Niepodległości przedstawiamy wam przepis na domowe, szybkie rogaliki. Jego autorką jest Hotka z HotBlogu.
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z NADZIENIEM:
Składniki:3 szklanki mąki tortowej,
2 łyżki cukru pudru,
1/4 kostki masła,
3 jajka,
3 dag drożdży,
1/2 szklanki letniego mleka,
2 łyżki gęstej śmietany,
nadzienie - powidła, dżem lub pokrojone w kostkę owoce lub krem czekoladowy.
mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej) umieść w misce. Wymieszaj ciasto mikserem, a następnie wyrób je w rękach, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość. Następnie podziel ciasto na cztery części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 10 - 12 trójkątów i na każdym połóż nadzienie. Zawijaj od szerszej części. Rogaliki połóż na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rogaliki po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.