Reklama

Przygotowania do Wielkanocy. Spróbuj dań z przepisu prowadzącej "Kuchenne rewolucje"

Opublikowano: pt, 15 kwi 2022 17:00
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Któż z nas nie chciałby wypróbować, jak gotuje najpopularniejsza polska restauratorka i kreatorka smaku? Teraz mamy okazję.

Reklama

Magda Gessler nazywana jest kolorowym ptakiem polskiego show businessu. Słynie z ciętego języka, trafnej riposty, wyostrzonego smaku i kolorowych ubrań. Polacy tłumem ruszają do restauracji, które zyskują aprobatę gwiazdy. Wiele osób zastanawia się jednak, czy Gessler jest faktycznie tak dobrą kucharką, na jaką się kreuje? Zapewne, nie każdy będzie miał okazję się o tym przekonać, ale łatwo sprawdzić, w jaki sposób gotuje restauratorka. Przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy jej autorstwa. Wykonując wielkanocny żurek oraz białą kiełbasę, krok po kroku tak jak poleca to restauratorka, będziemy mieć namiastkę kuchni, "ale Magda Gessler".

Żurek

Składniki:

• 350 gramów mąki razowej
• 1 litr wody
• 4 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 5 kulek ziela angielskiego
• 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
• 1 łyżka masła
• 1 litr bulionu warzywnego
• 250 mililitrów śmietany
• 4 jajka
• 300 gramów białej kiełbasy
• natka pietruszki
• sól, pieprz czarny, majeranek

Przygotowanie:

1. Domowy zakwas - do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po 3 dniach przerzedź zakwas. W ostateczności możemy posiłkować się gotoym zakwasem. 
2. Rozpuść łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
3. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
4. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz przez ok. 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
5. Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli

Składniki:

Kiełbasa

• 1 kg surowej, białej kiełbasy
• 1 cebula
• 1 litr bulionu
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 1 kieliszek wina
• sok z cytryny
• szczypta cukru

Konfitura z cebuli

• 5 cebul
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• 150 ml wina i wody
• 4 łyżki octu balsamicznego
• 6 łyżek oliwy
• pieprz
• sól

Przygotowanie kiełbasy

W pierwszej kolejności ugotuj kiełbasę do miękkości w rondelku z bulionem. Dodaj łyżkę masła i całą cebulę. Przed samym podaniem należy zasmażyć masło z mąką i pomieszać wraz z sosem, winem i sokiem z cytryny. Dodaj następnie szczyptę cukru i zagotuj – kiełbasa gotowa!

Konfitura z cebuli

Przygotowanie konfitury z cebuli rozpocznij od rozgrzania oliwy w rondlu o grubym dnie. Dodaj obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Całość podsmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Do wszystkiego dolej wino i wodę. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu, aż cebula będzie miała pożądaną miękkość, reszta musi wyparować (potrwa to około godziny). Na koniec dodaj ocet balsamiczny, sól oraz pieprz.

Powstałą konfiturę włóż do słoika, aby ostygła. Tuż przed podaniem gorącą kiełbasę polej sosem z konfiturą z cebuli.

Artykuł pochodzi z portalu gostynska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy