Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie polecają klasyk polskiej kuchni ? czyli gołąbki. Ale w nieco innej formie niż powszechnie znane ? czyli bez zawijania.- Ta wersja gołąbków jest łatwiejsza od tradycyjnych, bo nie trzeba zawijać farszu w liście kapusty, które też trzeba wcześniej przygotować. Ale potrawa jest równie smaczna, co tradycyjne, zawijane gołąbki ? zachwalają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie.I zachęcają do wypróbowania przepisu.- Jest w nich wszystko, co w normalnych gołąbkach, czyli kapusta, ryż i mielone mięso. A przygotować je potrafi każdy, kto choć trochę zna się na kuchni ? dodają gospodynie z Rozdrażewa.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie polecają klasyk polskiej kuchni – czyli gołąbki. Ale w nieco innej formie niż powszechnie znane – czyli bez zawijania.- Ta wersja gołąbków jest łatwiejsza od tradycyjnych, bo nie trzeba zawijać farszu w liście kapusty, które też trzeba wcześniej przygotować. Ale potrawa jest równie smaczna, co tradycyjne, zawijane gołąbki – zachwalają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie.I zachęcają do wypróbowania przepisu.- Jest w nich wszystko, co w normalnych gołąbkach, czyli kapusta, ryż i mielone mięso. A przygotować je potrafi każdy, kto choć trochę zna się na kuchni – dodają gospodynie z Rozdrażewa.
Gołąbki bez zawijania
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
1/2 kg białej kapusty
1 średniej wielkości biała cebula
2 małe jajka
1/2 szklanki surowego ryżu
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
około 1/3 szklanki oleju do smażenia
sos pomidorowy:
3 szklanki bulionu
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Zagotuj około 2 litrów wody. Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującej się wody, wymieszaj, gotuj przez minutę, przełóż na cedzak, przelej zimną wodą. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zeszkli (2-3 minuty). Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę, jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki. Z masy formuj podłużne kotlety. Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Zalej je sosem, tak by całkowicie je przykrył. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą z sosem winegret. Smacznego!