Mole spożywcze w kuchni mają idealne warunki do życia i rozmnażania. Żywią się prawie tym samym co my – mają więc pole do popisu. I gnieżdżą się w pojemnikach z kaszami, ziarnami, płatkami, mąką, orzechami a nawet suszonymi owocami.
Jak się więc pozbyć tych natrętnych i nieproszonych gości z kuchni? Trzeba bezwzględnie wyrzucić wszystkie zainfekowane larwami produkty. Następnym krokiem jest dokładne wymycie szafek kuchennych, przestrzeni za nimi, podłóg i sprawdzenie ścian i sufitów w sąsiedztwie mebli. Najlepiej robić to detergentami lub wodą z octem.
Po wyrzuceniu zainfekowanych produktów i wymyciu kuchni oraz szafek, najlepiej zaopatrzyć się w szklane lub metalowe pojemniki na poszczególne produkty, aby robale znów nie dostały się do naszych zapasów. Dobrze jest też utrudnić a nawet wręcz uniemożliwić powrót. Tu z pomocą przyjdą nam zapachy.
Warto więc umieścić w szafkach np. liście laurowe albo spryskać meble olejkami eterycznymi: eukaliptusowym, lawendowym, goździkowym, cytrynowym i pomarańczowym. Zabieg ten dla lepszej skuteczności, trzeba powtarzać przy każdych porządkach. Odstraszająco działa również ocet umieszczony w małych pojemniczkach. Mole nie cierpią jego zapachu. Podobnie rzecz ma się z tytoniem. Można więc umieścić go w lnianych woreczkach i zawiesić w szafkach.