Marta Jakubek jest uczennicą klasy IIIb Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie. Lubi kuchnię polską – zwłaszcza zupy, z których nasza gastronomia jest znana. Jednak najbardziej uwielbia włoskie smaki. - Makarony z wszelakimi sosami, lazania, pizza, pesto, sery. Włochy to raj dla podniebienia – mówi Marta. I dodaje, że nie przepada za mięsem, ale nie jest zadeklarowaną wegetarianką. Z nami podzieliła się przepisem na bułeczki drożdżowe z serem feta. - Można je podać jako przekąskę, dodatek do dania głównego albo lekki obiad – wyjaśnia trzecioklasistka.
Bułeczki drożdżowe nadziane greckim serem i polskimi pieczarkami
Składniki na ciasto:
50 g drożdży
500 g mąki
jajko
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
Składniki na farsz
5-7 pieczarek
240 g sera feta
cebula
por
sól, pieprz
Przygotowanie
Farsz:
Pokrojonego drobno pora, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu. Studzimy i dodajemy drobne kawałki sera feta. Mieszamy całość.
Ciasto drożdżowe
Do garnka przelewamy mleko, podgrzewamy do temp. 30 st. C, następnie dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki, po czym zostawiamy zaczyn do urośnięcia. W tym czasie do miski dodajemy resztę mąki, zioła prowansalskie, oliwę, wodę oraz zaczyn z drożdży. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicy formując z niego długi placek. Do środka wykładamy farsz, dbając o to, aby brzegi ciasta pozostawić bez farszu. Następnie brzegi rolady zawijamy do środka, chowając w nim nadzienie. Następnie tniemy ciasto na małe części i powstałe w ten sposób bułeczki – rozety – wykładamy na blasze wyścielonej pergaminem. Pieczemy około 30 min. w temp. 180 st. C.