reklama

Marta gotuje drożdżowe babeczki z greckim akcentem

Opublikowano:
Autor: Redakcja

Marta gotuje drożdżowe babeczki z greckim akcentem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Marta Jakubek jest uczennicą klasy IIIb Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie. Lubi kuchnię polską – zwłaszcza zupy, z których nasza gastronomia jest znana. Jednak najbardziej uwielbia włoskie smaki. - Makarony z wszelakimi sosami, lazania, pizza, pesto, sery. Włochy to raj dla podniebienia – mówi Marta. I dodaje, że nie przepada za mięsem, ale nie jest zadeklarowaną wegetarianką. Z nami podzieliła się przepisem na bułeczki drożdżowe z serem feta. - Można je podać jako przekąskę, dodatek do dania głównego albo lekki obiad – wyjaśnia trzecioklasistka.

Bułeczki drożdżowe nadziane greckim serem i polskimi pieczarkami

Składniki na ciasto:

50 g drożdży

500 g mąki

jajko

szklanka mleka

1/2 szklanki wody

łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy

zioła prowansalskie

Składniki na farsz

5-7 pieczarek

240 g sera feta

cebula

por

sól, pieprz

Przygotowanie

Farsz:

Pokrojonego drobno pora, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu. Studzimy i dodajemy drobne kawałki sera feta. Mieszamy całość.

Ciasto drożdżowe

Do garnka przelewamy mleko, podgrzewamy do temp. 30 st. C, następnie dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki, po czym zostawiamy zaczyn do urośnięcia. W tym czasie do miski dodajemy resztę mąki, zioła prowansalskie, oliwę, wodę oraz zaczyn z drożdży. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicy formując z niego długi placek. Do środka wykładamy farsz, dbając o to, aby brzegi ciasta pozostawić bez farszu. Następnie brzegi rolady zawijamy do środka, chowając w nim nadzienie. Następnie tniemy ciasto na małe części i powstałe w ten sposób bułeczki – rozety – wykładamy na blasze wyścielonej pergaminem. Pieczemy około 30 min. w temp. 180 st. C.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo