Mateusz Kaczmarek zajął drugie miejsce w wojewódzkim etapie XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernika. Uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie - zachwycił jury swoimi cukierniczymi cudeńkami z marcepanu.
Oprócz umiejętności praktycznych na szczeblu wojewódzkim liczyła się także teoria, bo uczestnicy zanim przystąpili do pieczenia i dekoracji musieli zmierzyć się z liczącym 30 pytań testem. Potem w ciągu 5 godzin finaliści musieli wykonać tort jednopiętrowy, ciasteczka bankietowe, figurki marcepanowe i napis dekoracyjny z czekolady.
Tegoroczny temat, wskazany przez organizatora turnieju był wyjątkowo atrakcyjny: „W krainie dobranocek”. Mateusz przygotował tort o smaku czekoladowym przełożony kremem russel, wiśnią we frużelinie oraz bakaliami z nutą ciemnej czekolady. Elementy dekoracyjne naszego młodego cukiernika budziły podziw: pajęczyna z pająkiem, krecik ze znanej bajki, smok Tabaluga – wszystko z masy marcepanowej. I wszystko to doceniło jury, które wybrało Mateusza drugim najlepszym cukiernikiem Wielkopolski.
- Osiągnięcie Mateusza Kaczmarka pokazuje, że klucz do sukcesu tkwi w pasji, zaangażowaniu i wytrwałej pracy. Cukiernictwo jest zawodem dającym szerokie możliwości rozwoju. Pozwala wykazać się pomysłowością i zdolnościami manualnymi. Szukanie nowych, ciekawych rozwiązań w zakresie autorskich przepisów i dekoracji wzmacnia prestiż, otwiera nowe perspektywy zawodowe – relacjonuje Mariola Kaczmarek, nauczycielka laureata.
Dzięki drugiemu miejscu w etapie wojewódzkim młody cukiernik awansował do finału krajowego, który odbędzie się we Wrocławiu. Życzymy mu dalszych sukcesów.