reklama

Korzenne katarzynki - przepis

Opublikowano:
Autor:

Korzenne katarzynki - przepis - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak święta Bożego Narodzenia - to muszą być pierniczki. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne korzenne katarzynki prosto z HOTBLOG.

Składniki:
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • kilka łyżek karmelu (można zamienić na 1 łyżkę kakao)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do płynnego miodu (jeśli ma stałą konsystencję należy go lekko podgrzać) dodaję przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru i jajko. Mieszam, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatam dość twarde ciasto (jeśli jest suche i nie chce się łatwo zagnieść dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany), które potem rozwałkowuję na grubość 0,5-1 cm (nie cieniej) i wykrawam foremką katarzynki. Smaruje je z wierzchu delikatnie wodą i piekę na natłuszczonej blaszce około 12-15 minut w temperaturze 190ºC. Polewam lukrem lub czekoladą.

Co zrobić, by Katarzynki zmiękły?
Pierniczki Katarzynki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde. By zmiękły potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci, np. z powietrza lub owoców. Dlatego jeszcze przed lukrowaniem przenoszę je do pomieszczenia o wysokiej wilgotności lub chowam je do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ten proces trzeba kontrolować i wymieniać jabłka co kilka dni, by nie zaczęły pleśnieć, a katarzynki mogą spokojnie chłonąć wilgoć z owoców.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo