Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella na skorupkach jaj pakowanych w zakładzie pod Środą Wielkopolską. Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii produktów marki KOKO, które - jak wskazuje GIS - mogą stanowić zagrożenie zdrowia. Spożycie zakażonych jaj bez dokładnej obróbki cieplnej może prowadzić do salmonellozy.
Salmonella w partii jaj. Sprawdź szczegóły produktu
Salmonellę wykryto na skorupkach jednej partii jaj marki KOKO z chowu ściółkowego. GIS precyzyjnie wskazał dane identyfikujące skażoną partię:
- Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
- Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
- Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5 903427 303134
- Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Czytaj dalej pod zdjęciem ↓
ŹRÓDŁO - Główny Inspektorat Sanitarny
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Pierwsze objawy salmonelli pojawiają się zwykle od 6 godzin do nawet 7 dni po kontakcie z bakterią. Zakażenie może być szczególnie groźne dla dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością. Najczęstsze symptomy to:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- nudności i wymioty
- odwodnienie
W cięższych przypadkach może dojść do zakażeń układowych - zapalenia płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, szpiku kostnego, dróg żółciowych czy posocznicy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.