Zainicjował go Maciej Pilarczyk, czytelnik strony Kalendarz Świąt Nietypowych.
Koronnym argumentem był fakt, że zupka chińska jest bardzo popularnym w dzisiejszym świecie daniem i może należy jej dać jeden specjalny dzień, mimo że na zupkę dobry dzień jest codziennie – podkreślają administratorzy strony.
Wspólnie zdecydowali, że Dniem Zupy Błyskawicznej stanie się 25 sierpnia, czyli dzień wprowadzenia na rynek makaronu błyskawicznego. W końcu to właśnie on jest podstawą większości błyskawicznych zupek.
A my, z okazji Dnia Zupy Błyskawicznej przedstawiamy Wam przepis na pyszną sałatkę z wykorzystaniem zupek błyskawicznych, potocznie zwanych „chińskimi”.
SAŁATKA Z CHIŃSKICH ZUPEK
Składniki:
2 zupki chińskie – najlepiej o smaku ramen lub rosołu z kurczaka
2 filety z kurczaka
2 papryki czerwone
1 puszka kukurydzy
10 ogórków konserwowych
1 duży pomidor
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron z zupek zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie odcedź makaron i poczekaj, aż ostygnie. W tym czasie fileta pokrój w drobną kostkę i podsmaż go na gorącym oleju. Paprykę, ogórki i pomidora pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dopraw solą, pieprzem, przyprawą z zupek chińskich i dodaj majonez. Smacznego!