Reklama

Czym zastąpić cukier? [PORADY]

Opublikowano:
Autor:

Czym zastąpić cukier? [PORADY] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Wygląda jak cukier, smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier.

Jest metabolizowany bez użycia insuliny, zapobiega próchnicy, poprawia mineralizację szkliwa, wspiera mikroflorę jelit oraz pomaga w trawieniu i wzmacnia odporność. Mowa o ksylitolu, czyli naturalnym środku słodzącym, pozyskiwanym z kory brzozy. I choć z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier, to – w przeciwieństwie do niego – ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, który może być stosowany nawet przez cukrzyków i osoby przestrzegające ścisłej diety.

Ksylitol jest polecany diabetykom, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny (9) i o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. W dodatku – w przeciwieństwie do „białej śmierci” - jest metabolizowany bez udziału insuliny, dzięki czemu nie powoduje nagłych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo jest również prebiotykiem, czyli wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w naszych jelitach.

Z racji tego, że ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej, to nie jest przekształcany przez bytujące tam bakterie w kwasy szkodliwie działające na nasze zęby. Ksylitol przywraca równowagę zasadowo-kwasową w ustach oraz przeciwdziała powstawaniu próchnicy i płytki nazębnej. Dodatkowo poprawia również mineralizację szkliwa i zapobiega suchości błony śluzowej jamy ustnej.

Ksylitol możemy używać tak, jak zwykły cukier – dodając do kawy czy herbaty, jak również słodzić nim desery, dodawać do ciast czy przetworów owocowych. I tym samym raczyć się słodkościami bez negatywnych konsekwencji.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE