reklama

Boczek rolowany od KGW Rozdrażew [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Boczek rolowany od KGW Rozdrażew [PRZEPIS] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie otrzymały wyróżnienie podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego „Powiat od kuchni”. Tematem przewodnim tegorocznego wydania kulinariów, gdzie potrawy ocenia Karol Okrasa, był boczek rolowany. I panie z Rozdrażewa podzielą się z czytelnikami przepisem na rolowany boczek z mielonym mięsem i suszonymi pomidorami. - To danie jsmakuje tak samo dobrze na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno, pokrojone w plastry, jako zimna przystawka – zapewnia Hanna Jamry z rozdrażewskiego Koła Gospodyń Wiejskich.

Składniki:

Około 1,5 kg boczku surowego

0,5 kg mielonego mięsa

2-3 ząbki czosnku

kilka suszonych pomidorów

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

Przygotowanie:

Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy od wewnętrznej strony solą, pieprzem, majerankiem. Suszone pomidory drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z drobno posiekaną cebulą do mielonego mięsa, które również solimy i dodajemy pieprz. Mięso mielone równomiernie rozkładamy na boczku. Na wierzch wykładamy posiekane suszone pomidory i ciasno zwijany, obwiązujemy nicią. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumieni z każdej strony (po około 5 minut). Podsmażoną roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 40-45 minut.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo