reklama

Powiat od Kuchni w Krotoszynie. Regionalne smaki i kulinarne show Dominika Bielawnego [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Powiat od Kuchni w Krotoszynie. Regionalne smaki i kulinarne show Dominika Bielawnego [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
176
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
KulturaKrotoszyński rynek po raz kolejny stał się kulinarnym sercem powiatu. Dwadzieścia stoisk serwowało smakowite potrawy, a na scenie pojawiły się muzyczne występy na żywo i pokazy kuchni w profesjonalnym wydaniu. Gwiazdą wydarzenia był Dominik Bielawny – mistrz kuchni i właściciel znanej w regionie restauracji „U Bielawnego”.
reklama

Tegoroczny festiwal "Powiat od kuchni" przyciągnął na krotoszyński rynek tłumy smakoszy, którzy chętnie kosztowali smakowitych potraw serwowanych na dwudziestu stoiskach.

Kulinarne show Dominika Bielawnego

Kulinarną gwiazdą tegorocznej edycji festiwalu "Powiat od kuchni" Był Dominik Bielawny, szef krotoszyńskiej restauracji "U Bielawnego".

Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako technik żywienia i gospodarstwa domowego o specjalizacji organizacja usług gastronomicznych, zdobywając tytuł zawodowy w 2009 roku w Technikum Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. K. F. Libelta w Krotoszynie. Pierwsze praktyki odbywał w restauracji „Pod Szyszkami”, a następnie zdobywał doświadczenie podczas stażu we Francji, gdzie rozwinął swoje zamiłowanie do smaków świata - wylicza Marzena Wiśniewska z krotoszyńskiego starostwa.

reklama

Jego wyjątkowe podejście do kuchni, w którym łączy tradycję z nowoczesnymi technikami, zostało docenione w prestiżowym przewodniku Gault & Millau – jego restauracja otrzymała w 2020 roku jedną czapkę.

Na scenie podczas festiwalu Dominik Bielawny przygotował dwa wyjątkowe dania:

  • carpaccio ze schabu daniela z olejem lubczykowym, grana padano i piklami z kalarepy,
  • stek z daniela marynowany w czosnku, tymianku i rozmarynie, podany z pieczonym kalafiorem, młodym brokułem, karmelizowanymi marchewkami oraz sosem na bazie likieru Jägermeister.
 

reklama

Uczestnicy wydarzenia mogli spróbować tych wykwintnych potraw podczas tradycyjnej degustacji.

Konkurs „Dzika uczta młodego smakosza”

Nieodłącznym elementem festiwalu był konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. W tym roku hasłem przewodnim była „Dzika uczta młodego smakosza”, a uczestniczki przygotowywały dania z królika i dziczyzny w formie atrakcyjnej dla młodego pokolenia.

reklama

W jury zasiedli m.in. starosta Paweł Radojewski, Dominik Bielawny, Tomasz Tarnawski – prezes LAS Kalisz, a także uczniowie ZSP 2 i ZSP 3 z Krotoszyna.

Wyniki konkursu:

Dania z królika:

  1. miejsce – KGW Konarzew
  2. miejsce – KGW Budy
  3. miejsce – KGW Biadki

Dania z dziczyzny:

  1. miejsce – KGW Biadki
  2. miejsce – KGW Długołęka
  3. miejsce – KGW Dzierżanów

Nagrodę specjalną – warsztaty kulinarne z zespołem Dominika Bielawnego – zdobyły gospodynie z Biadek.

reklama

Muzyka, która porwała publiczność

Festiwal to nie tylko kulinaria, ale i świetna muzyka na żywo. W programie „Małe TGD” zaprezentowały się dzieci ze Szkoły Muzycznej Talent Studio pod kierunkiem Natalii Szymańskiej. Publiczność porwał także koncert grupy szantowej SKIPPERS. Na finał wszyscy bawili się przy hitach rockandrollowych i przebojach The Beatles w wykonaniu zespołu THE POSTMEN.

Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Krotoszynie, a strategicznym partnerem – Przedsiębiorstwo LAS Kalisz sp. z o.o. w Tomnicach. Fundatorem nagród w konkursie był Bank Spółdzielczy w Krotoszynie.

Wystawcy i lokalne smaki

Podczas festiwalu swoje specjały zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu krotoszyńskiego. W wydarzeniu uczestniczyły także:

  • Zespół Szkół Specjalnych z Krotoszyna,
  • Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. K.F. Libelta,
  • Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II,
  • Delikatesy KORONA, które serwowały m.in. wyroby LAS Kalisz.
 

Powiat od Kuchni 2025 udowodnił, że lokalna kuchnia to nie tylko tradycja, ale także miejsce na nowoczesne smaki i kulinarne eksperymenty. To wydarzenie, które łączy pokolenia i promuje bogactwo regionalnych produktów.

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia autorstwa Grzegorza Pierzchały.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo