Podczas niedzielnych targów w Marszewie zorganizowano konkurs na najlepsze potrawy z jajek.
Konkurs kulinarny zorganizowany przez WODR w Marszewie nosił nazwę „Jajko w tradycji wielkopolskiej kuchni”. Już od rana w pawilonie, gdzie stacjonowały KGW, można było spróbować ich pysznych dań. Tych konkursowych było w sumie 10. Swoje potrawy zgłosiły organizacje z powiatów: krotoszyńskiego, jarocińskiego, kaliskiego i pleszewskiego. Zaprezentowały jajka w różnorodnych odsłonach: faszerowane, z mięsem czy dodatkiem sosów.
Było mi bardzo miło uczestniczyć w obradach jury, które miało trudny orzech do zgryzienia. Panie pokazały jak wiele pyszności można wykonać z jajka, wykazały się kreatywnością. Wybór był bardzo trudny – mówiła Dorota Piękna-Paterczyk z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich rywalizowały o cenne nagrody, m.in. podgrzewacze do potraw czy robota planetarnego. Ufundowały je: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.