Reklama

Wielkanoc - ma być pysznie! [PRZEPISY]

Opublikowano: 3 kwietnia 2021 10:59
Autor: Marta Popławska

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Rozpoczynamy wielkanocne biesiadowanie. W tym roku te święta spędzimy inaczej, niż zwykle. Przede wszystkim w wielu domach do stołów zasiądziemy w zdecydowanie mniejszym gronie - ze względu na ograniczenia spowodowane epidemią koronawirusa.

Reklama

Mimo tego, postarajmy się, spędzić te święta w radosnej atmosferze - wszak współczesna technika pozwala nam „spotkać się” się z bliskimi wirtualnie - przez dostępne wideokomunikatory. Niech w te dni na stole znajdą się Wasze ulubione dania - od żurku, pasztetów, białej kiełbasy, szynki, jajek w różnych odsłonach, po słodkości - serniki, babki i mazurki. A, jeśli chcecie postawić na kulinarne nowości, polecam sprawdzone przepisy.


Na słodko:


Serowa babka

Składniki:
• 200 ml 36% śmietany kremówki
• 250 g tłustego, trzykrotnie zmielonego sera
• 50 ml mleka
• 80 cukru
• 3 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka kakao
• 1 czekolada mleczna
Wykonanie:
Żelatynę moczę w 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietanę rozpuszczam z mlekiem, kakao i cukrem. Zagotowuję i dodaję namoczoną żelatynę. Studzę. Czekoladową masę mieszam z serem aż powstanie gładka mieszanka. Przelewam ją do formy - najlepiej silikonowej i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z formy polewam rozpuszczona czekoladą z dodatkiem 2 łyżek słodkiej śmietany. Dekoruję według uznania.



Sernik z żurawiną

Składniki na ciasto:
• 1/2 kostki margaryny
• 2 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:
• 1 szklanka cukru pudru
• mała ilość mleka składniki na masę serową:
• 1,6 kg sera białego półtłustego
• 2 szklanki cukru
• 1 budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
• 1 cytryna
• 4-5 jajek
• 1 cukier waniliowy
• 50 g suszonej żurawiny
• 1 kostka margaryny

Wykonanie:
Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na wysmarowaną blachę. Zmielony ser łączę z margaryną i ucieram, dodając po trochę cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budyń. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z ½ szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C. 1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną.

 


Babka majonezowa

Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki majonezu
• sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i żółtka i dalej ubijam. Do masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, majonez i sok z cytryny. Delikatnie mieszam. Jeśli lubimy smak kakaowy, do masy jajecznej możemy dodać 2 łyżki kakao, ale wtedy musimy pamiętać, by z porcji mąki odjąć jej 1 łyżkę. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Dekoruję według uznania - polewą czekoladową lub lukrem, orzechami, owocami kandyzowanymi.

 


WYTRAWNIE

Sałatka z jajkiem

Składniki:
• 1 sałata rzymska lub 1/2 lodowej
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 100 g fasolki szparagowej - najlepiej zielonej
• 160 g tuńczyka w oliwie
• 300 g pomidorów
• czarne oliwki (ilość według upodobania)

Składniki na sos:
• 3 łyżki oliwy (może być ta z odciśniętego tuńczyka)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka musztardy
• 1/2 startego ząbka czosnku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwę na kawałki i układam na półmisku. Na wierzchu układam kawałki ugotowanej fasolki szparagowej, tuńczyka (odcedzonego z oliwy) i pokrojone pomidory. Na to układam ugotowane na twardo jajka (obrane i pokrojone na połówki). Wierzch posypuję oliwkami. Można też posypać pokrojoną czerwoną cebulą. Wszystkie składniki na sos mieszam energicznie rózgą. Tuż przed podaniem polewam po sałatce.


Biała kiełbasa z jabłkami

Składniki:
• 6 surowych białych kiełbasek
• 3 kwaśne jabłka
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• szklanka jasnego piwa
• 1 łyżka majeranki
• 3 łyżki oliwy
• sól, pieprz

Wykonanie:
Obraną cebulę kroję w krążki, a umyte jabłka (pozbawione gniazd nasiennych) - w ćwiartki. Obrany czosnek siekam. Kiełbasę układam w naczyniu żaroodpornym. Obkładam cebulą, jabłkami i posypuję czosnkiem. Polewam oliwą i piwem. Posypuję solą, pieprzem i majerankiem. Piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.


Szparagi w galarecie

Składniki:
• 1 litr wody
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• około 1 kg zielonych szparagów (bez twardych końcówek)
• 1 duża ugotowana marchewka
• 1 łyżka jarzynki
• 3 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Żelatynę namaczam w małej ilości wody. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem jarzynki i szczypty cukru. Wrzucam szparagi i zagotowuję (jeśli szparagi są grube gotuję je jeszcze 2-3 minuty - warzywa muszą być al dente). Szparagi wyjmuję z wody. Połowę układam na dno formy - tzw. keksówki. Na środku układam ugotowane jajka. posypuję pokrojoną w kostkę marchewkę. Dokładam resztę szparagów. Namoczoną żelatynę rozpuszczam w gorącym wywarze od szparagów. Doprawiam do smaku i studzę. Wywarem zalewam warzywa z jajkiem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem delikatnie wyciągam galaretkę z formy.


Pasztet z cebulową konfiturą

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
• 250 g wątróbki drobiowej
• 1 łyżka smalcu
• 2 duże białe cebule
• 1 zwykła bułka

Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli:
• 2 łyżki oleju
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 3 jajka
• liść laurowy
• gałka muszkatołowa
• imbir w proszku
• pieprz
• ziele angielskie
• sól
• jałowiec
• majeranek
• 50 g masła
• 4 średnie czerwone cebule pokrojone w piórka
• 1/4 szklanka cukru
• 3/4 szklanki czerwonego wina
• 1/4 szklanki porto
• 1/4 szklanki octu z czerwonego wina

Wykonanie:
Mięso kroje na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładam do nagrzanego garnka. Dodaję szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duszę na wolnym ogniu około 50 minut. Dodaję wątróbkę i duszę kolejne 15 minut. Przekładam mięso i wątróbkę do innego naczynia do przestudzenia, a do tego samego garnka dodaję bułkę podzieloną na kawałki. Zostawiam aż wsiąknie w nią cały płyn od smażenia. Ostudzone mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczam przez maszynką do mięsa. Gotową masę doprawiam utartymi w moździerzu przyprawami. Dodaję do masy 3 żółtka, olej i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam. Ubijam białka, wlewam do masy i ponownie delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam do podłużnej formy (lub dwóch mniejszych). Można masę przełożyć również do małych słoiczków. Piekę w nagrzanym piekarniku (około 45 minut w temperaturze 170 stopni). Na patelni roztapiam masło. Smażę na nim cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewam wino, porto i ocet. Zagotowuję, po czym duszę bez przykrycia około 20-30 min, aż całość zgęstnieje. Studzę. Zimny pasztet podaję z cebulowa konfiturą.


Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:
• 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka
• 1 kubek serka o smaku chrzanowym (można go samemu przygotować z gęstego białego serka i chrzanu, wymieszanych z przyprawami i naturalnym jogurtem)
• 10 dag wędzonego łososia w plastrach
• sól
• pieprz
• 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego lub świeżego

Wykonanie:
Szpinak rozmrażam i podsmażam na maśle, doprawiam do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, następnie studzę. Żółtka jaj dodaję do szpinaku i miksuję. Z białek ubijam pianę i delikatnie mieszam z masą szpinakową. Wylewam na blaszkę o wym. 23x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temp. 190ºC ok. 15-20 min. Wystudzone ciasto smaruję serkiem, układam na brzegu łososia i zwijam w roladę. Schładzam w lodówce przez kilka godzin.

 

Więcej przepisów znajdziesz na HotBlogu!

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.