reklama
reklama

Weekend majowy to idealny czas na grilla

Opublikowano:
Autor:

Weekend majowy to idealny czas na grilla - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Po prostu lubimy, jako Polacy, grillować, a majowe weekendy są idealne do rozpoczęcia sezonu. Nie ma więc na co czekać.
reklama

Na świeżym powietrzu nic nie smakuje lepiej niż chrupiąca karkówka, aromatyczny szaszłyk czy soczysta kiełbaska, i to z grilla. Bo relaks w plenerze to również doskonała okazja, aby spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół.

W długi majowy weekend tradycyjnie planuję rozpocząć sezon grillowy – przyznaje Karolina z Krotoszyna.

Tak jak rzesze innych mieszkańców Ziemi Krotoszyńskiej.

Mięso, ryby i warzywa

Grillować można niemalże wszystko – ryby, warzywa, pieczywo a przede wszystkim, mięso.

Na grillu najlepiej zachowuje się karkówka. Polecam także szaszłyki, pyszne są też żeberka i boczek w plastrach. Można kupić zarówno samo mięso i doprawić je w domu, jak kawałki w przyprawach, przygotowane specjalnie na grilla – mówił na łamach "Gazety Krotoszyńskiej" Józef Kujawski z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Jumadar” z Krotoszyna.

I zdradził przepis na swoje ulubione mięso z grilla.

Jak tylko jedziemy gdzieś nad wodę, to zawsze bierzemy ze sobą kaszankę. Kaszanka pokrojona w grube krążki, nadziana w środku cebulką, zawinięta w złotko. I to kładziemy na grilla lub pieczemy na ognisku. Jest pyszne – polecał.

Tradycyjnie na grillowym ruszcie nie może zabraknąć kiełbasy. Najlepsza jest ta bez chemicznych dodatków i mięsa oddzielonego mechanicznie.

Pieczywo i warzywa

Grillowany chleb posmarowany masłem jest idealnym dodatkiem do mięsa, ale fantastycznie smakuje też w formie kanapek.

 Grilluję skibkę, smaruję masłem, które się na ciepłym chlebie rozpuszcza i na to kładę wędlinkę i pomidorek.  Jest pyszne – zachwala pan Marcin z Krotoszyna.

Dla tych, którzy dbają o linię idealnym rozwiązaniem będą grillowane warzywa. Kawałki cukinii czy bakłażana,  oczywiście przyprawione tymiankiem, solą i czarnym pieprzem, bo przyprawy to podstawa. a następnie grillowane do momentu zrumienienia na pewno zasmakują twoim gościom. Do tego pyszne ziemniaki owinięte w folię aluminiową i pieczone kilkadziesiąt minut na żarze i wszystko będzie rozpływać się w ustach. Zwłaszcza z odrobiną soli i masełka. 

A jakie są Wasze ulubione potrawy z grilla?

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama