reklama
reklama

Śledzie w śmietanie – idealna potrawa na Wielki Post

Opublikowano:
Autor:

Śledzie w śmietanie – idealna potrawa na Wielki Post - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Trwa Wielki Post – czas, w którym katolicy przygotowują się do świąt wielkanocnych. To idealny okres na wypróbowanie postnych dań.
reklama

Podczas Wielkiego Postu wiele osób ogranicza ilość spożywanych kalorii. Choć 40-dniowy okres Wielkiego Postu (przypadający w tym roku w okresie od 17 lutego do 3 kwietnia) nie nakazuje katolikom zachowania ścisłego postu, to są i tacy, którzy się na to decydują. 

 

Post ścisły obowiązkowy jest jedynie w Środę Popielcową i w Wielki piątek. Muszą go przestrzegać katolicy pomiędzy 18 a 60 rokiem życia. 

Post ścisły jest połączeniem postu jakościowego z postem ilościowym. Oznacza to, że katolicy przestrzegający ścisłego posiłku mogą zjeść jedynie jeden posiłek „do syta” i dwa lżejsze posiłki. W czasie ścisłego postu należy powstrzymać się od jedzenia mięsa. 

  • Post jakościowy polega na nie spożywaniu w dni postu mięsa i rosołu, natomiast nie są zabronione ryby, jaja, nabiał. Można także jeść zboża, kasze, owoce i warzywa oraz używać przypraw.
  • Post ilościowy z kolei oznacza możliwość zjedzenia jednego pełnego posiłku oraz dwóch lżejszych dań. Nie zakazuje on spożywania pokarmów mięsnych, ale tylko podczas posiłku do syta. Natomiast przy posiłku spożywanym rano i wieczorem potraw takich nie powinno się jadać.
 

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE – PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • ½ litra śmietany kremówki 30 %
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • ocet
  • pieprz
  • cukier
  • duże jabłko
  • cytryna
 

Wykonanie:

Filety moczę i kroję w kawałki. Skrapiam cytryną. Cebule kroję w półksiężyce i parzę w przegotowanej wodzie (w takiej ilości by woda przykryła cebulę). Dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Pozostawiam do ostygnięcia. Wlewam śmietanę i doprawiam, cukrem, solą, pieprzem oraz octem do smaku. Dokładam do tego kawałki filetów śledziowych oraz plasterki jabłka. Podaję z ziemniakami w mundurkach lub świeżym pieczywem

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama