Reklama

Reklama

Schab z pończochy [Przepis]

Opublikowano: śr, 29 wrz 2021 17:05
Autor:

Schab z pończochy [Przepis] - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Pyszna wędlina, która fantastycznie smakuje na kanapkach. Możesz ją przygotować w domu.

Reklama

Schab z pończochy to pyszna wędlina, którą przygotujesz w domu. Nie trzeba jej piec ani gotować. Wystarczy jedynie doprawić i ususzyć. Będzie idealna na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. 

 

Honorata z HotBloga przedstawia nam przepis na schab z pończochy. 

 

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli, najlepiej peklowej
  • przyprawy według uznania: suszony majeranek, suszone oregano, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszony czosnek, pieprz cayenne
  • 1 pończocha 

Wykonanie: 

Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem w miarę możliwości dokładnie odkrawam błonki. Schab nacieram cukrem i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ponownie myję i osuszam mięso. Nacieram je porządnie solą i znowu odstawiam na 24 godziny do lodówki. Trzeciego dnia ponownie mięso myję i dokładnie osuszam ręcznikiem. Wszystkie przyprawy ziołowe rozcieram w moździerzu. Taką mieszanką nacieram mięso. Ostrożnie, by nie zetrzeć przypraw wkładam mięso do nowej, cienkiej podkolanówki. Przez pierwsze 12 godzin układam je na płasko w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, często je obracając), by nadać równy kształt. Można też schab obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pakunek wieszam w przewiewnym, ale dość ciepłym miejscu. Jest gotowy co najmniej po dwóch tygodniach. Mój schab jednak suszy się przynajmniej cztery. Gotową wędlinę przechowuję w lodówce, zawiniętą tylko w pergamin lub czystą ściereczkę. Podaję krojąc go jak najcieniej.

Schab możemy zamienić na polędwiczki. Wówczas skracamy czas maceracji w cukrze i soli do maksymalnie 12 godzin.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na HotBlogu. 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.