reklama
reklama

[PORADY] Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe – przepis

Opublikowano:
Autor:

[PORADY] Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe – przepis - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Wczoraj obchodziliśmy Dzień Ciasta Marchewkowego. Kto nie miał okazji spróbować tego pysznego wypieku - może przygotować go we własnym domu. Przedstawiamy pyszny przepis na ciasto marchewkowe.
reklama

Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jedzenie tego warzywa skutecznie wpływa na nasz wzrok, poprawia funkcjonowanie serca, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi zmiany trądzikowe i poprawia kondycję skóry. Wszystko za sprawą obecnego w marchwi beta – karotenu, czyli prowitaminy A. Co ważne, ten składnik jest również silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje dużą skuteczność w profilaktyce chorób nowotworowych – zwłaszcza jamy ustnej, krtani i przełyku.

Prócz prowitaminy A w marchwi znajdziemy również sporo witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, wapnia, magnezu, fosforu czy potasu. Warto więc wprowadzić to pomarańczowe warzywo do codziennej diety. Tym bardziej, że marchew można jeść praktycznie w każdej formie – na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu czy pieczeniu.

 

Dziś prezentujemy wam przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

 

SKŁADNIKI:

  • 300 g marchewki startej na małych oczkach

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1,5 szklanki oleju – najlepiej rzepakowego

  • 200 g brązowego cukru

  • 50 g białego cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 4 duże jajka

  • 100 g posiekanych orzechów

  • pół puszki pokrojonych w kostkę ananasów (ten składnik możemy pominąć)

  • WYKONANIE:

    W jednym - większym naczyniu mieszam rózgą kuchenną oliwę z cukrami i wanilią oraz jajkami. W drugim naczyniu mieszam mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wsypuję do płynnej masy – mieszam najkrócej jak się da, po czym dodaję startą marchewkę, posiekane orzechy i ananasy. Przelewam do formy (może być w dowolnym kształcie – zarówno prostokątna, okrągła lub typu keksówka). Piekę w temperaturze 170ºC przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem. W innej wersji studzę i smaruję polewą serową (wykonaną z 300 g dobrze zmielonego białego serka – najlepszy typu philadelphia, który dodaję do 90 g masła utartego z 1/4 szklanki cukru pudru. Krem można dosłodzić jeszcze miodem). Wierzch posypuję mielonymi orzechami lub dekoracjami z marcepanu. Wystudzone ciasto możemy również przekroić w poprzek, posmarować serowym kremem, po czym złożyć w całość.

     

     

    Więcej przepisów znajdziesz na hotblogu

    reklama
    reklama
    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

    reklama
    Komentarze (0)

    Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

    Wczytywanie komentarzy
    reklama
    reklama