Reklama

[PORADY] Olej kokosowy – w kuchni, w łazience i na spacerze

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

[PORADY] Olej kokosowy – w kuchni, w łazience i na spacerze - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Olej kokosowy staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Wszystko przez jego dobroczynne właściwości i wszechstronne zastosowanie.

Pozyskuje się go z kopry– twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Możemy kupić zarówno olej rafinowany, jak i nierafinowany – czyli tłoczony na zimno. To, którą opcję wybierzemy, powinniśmy uwarunkować tym, do czego chcemy olej wykorzystywać.

Do smażenia

Przy smażeniu potraw warto postawić na rafinowany olej kokosowy. Mimo że posiada on mniej witamin i minerałów niż wersja nierafinowana – to pozbawiony jest również charakterystycznego smaku i zapachu, który mógłby przenikać do potraw. Ponadto temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego jest bardzo wysoka i znajduje się w przedziale 185-230 stopni Celsjusza. Jest to bardzo istotne, gdyż oleje – po przekroczeniu temperatury dymienia – zaczynają się palić, a w wyniku tego procesu powstają niebezpieczne dla zdrowia substancje rakotwórcze. Dla przykładu powszechnie stosowany w kuchni olej rzepakowy zaczyna palić się już przy 130 stopniach Celsjusza.

Zdrowie w kuchni

Olej kokosowy w kuchni może być jednak wykorzystywany nie tylko do smażenia. Jest o wiele zdrowszy niż inne tłuszcze i stanowi jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych nasyconych. Dzięki czemu reguluje poziom złego cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwirusowo, jest lekkostrawny, obniża indeks glikemiczny potraw oraz jest bogatym źródłem witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, a także kwasu foliowego, potasu, wapnia czy magnezu. Dlatego stanowi idealny zamiennik innych tłuszczów i może być wykorzystywany przy przygotowywaniu wielu potraw. Idealnie nadaje się również jako zdrowszy zamiennik masła, np. do smarowania kanapek.

Jama ustna

Dobroczynne właściwości oleju kokosowego mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Już starożytni Hindusi ssali ten właśnie olej w celu oczyszczenia jamy ustnej, odświeżenia oddechu i zapobiegania przyrostowi płytki nazębnej. I nie mylili się, bo współczesne badania udowodniły, że olej kokosowy może z powodzeniem zastąpić płyny do płukania jamy ustnej.

Demakijaż

Olej z kopry idealnie zastąpi również płyn do demakijażu – zarówno twarzy, jak i oczu. Idealnie rozpuszcza kosmetyki i – co ważne – w przeciwieństwie do wielu stworzonych dla tego celu kosmetyków – nie podrażnia i może być stosowany nawet przez osoby z bardzo wrażliwą skórą.

Pielęgnacja skóry

Nasza skóra podziękuje nam za stosowanie tego oleju nie tylko przy demakijażu. Do samej pielęgnacji również nadaje się idealnie. Olej kokosowy fantastycznie nawilża skórę i regeneruje jej warstwę lipidową. Skutecznie likwiduje również zrogowacenia na łokciach, dłoniach, kolanach czy stopach, a stosowany jako balsam do ust sprawi, że przestaną być przesuszone i spierzchnięte. Można go stosować również u niemowląt, gdyż przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, a przy tym nie uczula i wspomaga leczenie alergicznych krostek czy grudek na skórze maluszka.

Ochrona przeciwsłoneczna

Olej kokosowy może być naszym sprzymierzeńcem również w walce ze szkodliwym promieniowaniem UV. Badania udowodniły, że – zaraz po oliwie z oliwek – ma on najlepszy wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej i zatrzymuje około 20% promieni UV, które są szkodliwe dla naszej skóry. Warto więc przed wyjściem na dwór zastosować naturalny filtr przeciwsłoneczny i posmarować skórę olejem kokosowym.

Do włosów

Włosomaniaczki również powinny docenić dobroczynne właściwości oleju kokosowego. Budowa jego cząstki jest bowiem podobna do budowy protein włosowych, dzięki czemu olej ten łatwo wnika w trzon włosa nawilżając go, nabłyszczając i wygładzając. Znakomicie nadaje się więc do olejowania włosów słabych, zniszczonych i narażonych na uszkodzenia. Dodatkowo olej kokosowy wspomaga również walkę z łupieżem dzięki zawartej w nim witaminie E i trójglicerydach. Wcieranie go w skórę głowy sprawia, że naskórek przestaje się łuszczyć, znika szorstkość, uczucie świądu i suchości. Nic, tylko używać.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy