reklama
reklama

[PORADY] Jak kisić ogórki?

Opublikowano:
Autor:

[PORADY] Jak kisić ogórki? - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Ile gospodyń – tyle przepisów na kiszenie ogórków. Jest jednak kilka zasad, które – jeśli chcemy, by ogórki kiszone były smaczne – musimy przestrzegać.
reklama

Przede wszystkim słoiki, do których będziemy wkładać ogórki oraz nakrętki musimy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, których będziemy używać do kiszenia również muszą zostać umyte. Najlepsze do kiszenia są ogórki nieduże, jędrne, nie całkiem dojrzałe i podłużne. Okrągłe po ukwaszeniu często robią się "puste" w środku. Warzywa na kiszonki muszą być świeże, bez plam i uszkodzeń.

Ogórki – przed włożeniem do słoika – warto lekko nakłuć widelcem. Jeżeli chcemy przyspieszyć proces kiszenia ogórków małosolnych – warto odciąć im końce. Dla lepszego smaku i przede wszystkim jędrności ogórków warto do słoika lub glinianego garnka, w którym będziemy kisić warzywa włożyć także liście winorośli i wiśni oraz gałązkę cząbru. Można także dodać liść dębu lub czarnej porzeczki.

Ogórki kiszone – przepis:

Składniki:

ogórki (gruntowe, niezbyt duże)

czosnek (polski)

koper (najlepiej z łodygą)

świeży chrzan

opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni

sól do przetworów (kamienna)

 

Wykonanie:

Ogórki umyj, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obierz. Do każdego litrowego słoika włoż po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.

Przygotuj zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsyp sól do przetworów w ilości: 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody.

Wrzątek wlej do przygotowanych słoików i natychmiast zakręć. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwróć uwagę, by przy zakręcaniu górna krawędź słoika i zakrętka były suche.

Gorące słoiki przykryj kocem na ok. 12 godzin, co zapewni dobre zawekowanie. Później odstaw je do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca).

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama