reklama
reklama

Niezwykłe właściwości czosnku [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Niezwykłe właściwości czosnku [PRZEPIS] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Niektórym kojarzy się z odstraszaniem wampirów lub z nieprzyjemnym oddechem, ale tak naprawdę czosnek pospolity to warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach.
reklama

Mimo specyficznej woni, warto przełamać się i wprowadzić czosnek do codziennego menu. To warzywo o naprawdę ciekawych właściwościach, m.in. wpływa na libido, wzmacnia odporność. Czosnek ma naturalne antyoksydanty i to im zawdzięcza właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Warzywo działa jak antybiotyk. 

Charakterystyczny zapach oraz zdrowotne właściwości czosnku pospolitego pojawiające się po jego zmiażdżeniu zawdzięczamy przejściu alliiny w allicynę. Działanie allicyny jest ponoć na tyle silne, że wystarczają 3 minuty, by sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii w warunkach in vitro. W czosnku znajdują się także olejki eteryczne. Właściwości zdrowotne są obecne dzięki zawartości flawonoidów, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i C.

Czosnek obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi.

Czosnek jest polecany w profilaktyce chorób serca, infekcji czy przeziębień. Koi bóle głowy, ułatwia zasypianie. Co ważne - czosnek trzeba spożywać z umiarem. Gdy zjemy go za dużo, możemy mieć problemy żołądkowe. Pamiętajmy także, że roślina rozrzedza krew i lepiej nie jeść jej zbyt wiele przed operacją.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 40 g klarowanego masła
  • Składniki na grzanki:
  • 3- 4 kromki chleba
  • 40 g masła
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Smażę w garnku na rozgrzanym maśle razem z ziemniakami przez około 5-10 minut. Zalewam gorącym bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Czosnek drobno siekam, dodaję do masła i dokładnie mieszam widelcem. Chleb smaruję masłem czosnkowym z obu stron i kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor. Hartuję śmietanę (wlewam do niej szklankę gorącej zupy), po czym przelewam do garnka i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Podaję na gorąco z grzankami. Zupę można posypać świeżyli listkami oregano lub tymianku.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama