Reklama

Reklama

Międzynarodowy Dzień Sernika – rozstrzygnięcie zabawy

Opublikowano: pon, 2 sie 2021 10:36
Autor:

Międzynarodowy Dzień Sernika – rozstrzygnięcie zabawy - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko W piątek 30 lipca – świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji na profilu facebookowym Gazety Krotoszyńskiej ogłosiliśmy zabawę, w której do zgarnięcia był pyszny sernik ufundowany przez Cukiernię Brykczyński.

Reklama

Ponoć są setki przepisów na sernik. Może być sernik bez spodu, ze spodem, jasnym albo ciemnym. Może być sernik z różnego rodzaju sera. Może być sernik z dodatkami – np. rodzynkami, migdałami. Może być podawany na ciepło np. z gałką lodów i śmietaną, albo na zimno…. . Może być polany czekoladą, oprószony cukrem pudrem, albo zalany galaretką. Nie ma to większego znaczenia – bo kto lubi sernik – lubi go pod każdą postacią.

Międzynarodowy Dzień Sernika - rozstrzygnięcie zabawy

Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika – przygotowaliśmy dla was zabawę na naszym profilu facebookowym „Gazeta Krotoszyńska”. Poprosiliśmy was o komentarze na temat tego, z kim zjecie pyszny serniczek. Nagrodę w zabawie  ufundowała Piekarnia Cukiernia Brykczyński. Pyszny sernik powędruje do Emilii Kempy. Nagroda będzie do odebrania w piątek, 6 sierpnia, w piekarni przy ulicy Koźmińskiej w Krotoszynie. 

Międzynarodowy Dzień Sernika

Oczywiście można też pokusić się o samodzielne wykonanie sernika. Choć zaznaczamy, że to sztuka kulinarna. Nie zawsze wychodzi. Ale do odważnych świat kuchni i wypieków należy. Możecie wypróbować przepis na letni sernik z białą czekoladą. Honorata Dmyterko na „Hot Blogu” przekonuje, że ten przepis jest łatwy do wykonania. Porcję dla 4 – 6 osób przyrządzicie w 60 minut. Spróbujcie. A na „Hot Blogu” znajdziecie oczywiście więcej przepisów. 

Przepis na letni sernik z białą czekoladą: 

Składniki na spód:

250 g herbatników 

ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

190 ml śmietany kremówki 36%

7 dużych jajek

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

tabliczka białej czekolady

1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka

składniki na polewę czekoladową:

1,5 tabliczki czekolady

4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%

Ponadto:

świeże owoce, np.: jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki

pół tabliczki białej czekolady

listki melisy lub mięty do dekoracji

Wykonanie:

Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję świeżymi owocami, czekoladą i melisą lub miętą. 

Więcej przepisów na Hotblog

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.