reklama
reklama

Gulasz grzybowy z bazyliowym puree [PRZEPIS]

Opublikowano:
Autor:

Gulasz grzybowy z bazyliowym puree [PRZEPIS] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Sezon grzybowy w pełni. Z tej okazji prezentujemy pyszny przepis, w którym możesz wykorzystać zebrane w lesie grzyby.
reklama

Gulasz grzybowy z bazyliowym puree to pyszny, sezonowy przepis z wykorzystaniem leśnych grzybów. Koniecznie go wypróbuj!

składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
  • 200 g leśnych grzybów (przynajmniej 1/3 porcji musi być suszonych)
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • około 2 szklanek mleka
  • 2 łyżki masła
  • duża garść bazylii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
wykonanie:

2/3 porcji grzybów namocz w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę zmiel na drobny proszek. Mięso pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z mąką, po czym wrzuć do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smaż je tak długo, aż się zarumieni. Zalej grzybami razem z wodą i gotuj na średnim ogniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaj do mięsa i duś, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie ugotuj w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedź (nie wylewaj wszystkiego mleka - może się przydać). Usuń gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub ugniataj przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaj masło i 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaj odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.

Usmażone mięso z grzybami przełóż do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree ułóż równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzep z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i rozsmaruj po ziemniakach. Całość posyp zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkłóż do piekarnika i zapiekaj około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama