Reklama

Czekoladowa Lawa [PRZEPIS]

Opublikowano: 16 kwietnia 2021 17:09
Autor: Marta Popławska

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Czekoladowa Lawa to ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wypływająca z jego wnętrza czekoladowa lawa sprawia, że może ono być popisowym deserem każdej gospodyni. A - wbrew pozorom - wykonanie Czekoladowej Lawy wcale nie jest trudne.

Reklama

składniki:

250 g gorzkiej czekolady (można zrobić pół na pół z czekoladą mleczną)

40 g masła

pół szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 duże jajka

3 duże żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (olejek waniliowy)

wykonanie:

Foremki do pieczenia smaruję masłem i oprószam delikatnie kakao - ewentualnie mąką. Masło i czekoladę roztapiam cały czas mieszając. Lekko studzę masę czekoladową (nie może być gorąca). Dodaję przesianą mąkę i cukier, a na koniec jajka, żółtka i ekstrakt. Gotową masę czekoladową rozlewam do foremek. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 10 minut (uzależnione to jest od piekarnika). Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjmuję z piekarnika i delikatnie przekładam na talerz. Posypuję cukrem pudrem lub kakao. Podaję ze świeżymi owocami lub lodami waniliowymi. 

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na HotBlogu.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.