/ Urbana, Saturnina, Krzysztofa

Zagrycha jest dziś bohaterem dnia

Autor: alf 16 sie 12:55
16 sierpnia przypada Międzynarodowy Dzień Zagrychy.

Nie może jej zabraknąć na żadnej imprezie. Tam gdzie "procenty", tam winna na stole zagościć zagrycha i nie ma znaczenia czy to Sylwester, zabawa karnawałowa czy urodziny. Wiadomo, że gdzie dobra zagrycha, tam przednia impreza. Najfajniejsze, że Międzynarodowy Dzień Zagrychy wypada w środku lata, a to najlepszy czas na zabawę.

Najczęściej spotykane zakąski to ogórki kiszone czy śledzie w oleju bądź occie. Oczywiście w to święto nie można iść na łatwiznę, a wręcz należy się wykazać oryginalnym pomysłem na zagrychę. 

 

A oto propozycja naszej zagrychy. W roli głównej - BOCZEK i SCHAB:

Składniki:

 

  • 16 plasterków wędzonego boczku
  • 0,5 kg schabu bez kości
  • jedna duża cukinia
  • pół główki drobnego czosnku
  • wykałaczki do spięcia roladek

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Pokroić w 3 centymetrowe słupki. Schab ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 i piec godzinę. Wyjąc mięso, wystudzić. Boczek podsmażyć. Cukinie umyć, pociąć na długie plastry. Czosnek obrać uprażyć na patelni. Każdy kawałek mięsa zwinąć w cukinie, potem w plaster boczku i spiąć wykałaczką, posypać czosnkiem. BOGATSZY SMAK - zanim owiniesz schab w cukinie i boczek połóż na mięso dwie suszone śliwki. Roladki będą przepyszne. Smacznego.

 

Ostatnie komentarze