/ Ireny, Kleopatry, Jana

Dzień Zupy Błyskawicznej i pyszny przepis na sałatkę

Autor: M.P. 25 sie 15:00
Dzień Zupy Błyskawicznej świętowany jest w tym roku po raz pierwszy.

Zainicjował go Maciej Pilarczyk, czytelnik strony Kalendarz Świąt Nietypowych.

 

Koronnym argumentem był fakt, że zupka chińska jest bardzo popularnym w dzisiejszym świecie daniem i może należy jej dać jeden specjalny dzień, mimo że na zupkę dobry dzień jest codziennie – podkreślają administratorzy strony.

 

Wspólnie zdecydowali, że Dniem Zupy Błyskawicznej stanie się 25 sierpnia, czyli dzień wprowadzenia na rynek makaronu błyskawicznego. W końcu to właśnie on jest podstawą większości błyskawicznych zupek.

 

A my, z okazji Dnia Zupy Błyskawicznej przedstawiamy Wam przepis na pyszną sałatkę z wykorzystaniem zupek błyskawicznych, potocznie zwanych „chińskimi”.

 

 

SAŁATKA Z CHIŃSKICH ZUPEK

 

Składniki:

2 zupki chińskie – najlepiej o smaku ramen lub rosołu z kurczaka

2 filety z kurczaka

2 papryki czerwone

1 puszka kukurydzy

10 ogórków konserwowych

1 duży pomidor

2 łyżki majonezu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Makaron z zupek zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie odcedź makaron i poczekaj, aż ostygnie. W tym czasie fileta pokrój w drobną kostkę i podsmaż go na gorącym oleju. Paprykę, ogórki i pomidora pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dopraw solą, pieprzem, przyprawą z zupek chińskich i dodaj majonez. Smacznego!

Ostatnie komentarze