Dziś jednak chcemy wam zaprezentować marchewkę w nieco innej – słodkiej – odsłonie.
Wypróbujcie ten przepis na pyszne ciasto marchewkowe!
składniki:
-
300 g marchewki startej na małych oczkach
-
260 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1,5 łyżeczki cynamonu
-
1,5 szklanki oleju – najlepiej rzepakowego
-
200 g brązowego cukru
-
50 g białego cukru
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
4 duże jajka
-
100 g posiekanych orzechów
-
pół puszki pokrojonych w kostkę ananasów (ten składnik możemy pominąć)
wykonanie:
W jednym - większym naczyniu mieszam rózgą kuchenną oliwę z cukrami i wanilią oraz jajkami. W drugim naczyniu mieszam mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wsypuję do płynnej masy – mieszam najkrócej jak się da, po czym dodaję startą marchewkę, posiekane orzechy i ananasy. Przelewam do formy (może być w dowolnym kształcie – zarówno prostokątna, okrągła lub typu keksówka). Piekę w temperaturze 170ºC przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem. W innej wersji studzę i smaruję polewą serową (wykonaną z 300 g dobrze zmielonego białego serka – najlepszy typu philadelphia, który dodaję do 90 g masła utartego z 1/4 szklanki cukru pudru. Krem można dosłodzić jeszcze miodem). Wierzch posypuję mielonymi orzechami lub dekoracjami z marcepanu. Wystudzone ciasto możemy również przekroić w poprzek, posmarować serowym kremem, po czym złożyć w całość.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz na HotBlogu.